v rubriki film:
.. / / / 18.02.2009 23:18

Avstralija (Australia)

Za pravega romantika ljubezen ni zgolj še eno človeško čustvo, temveč prava epopeja življenjskih usod, ki morajo, če so si seveda namenjene, premagati še tako nemogoče ovire in zaplete, da se lahko združijo v popolnost smisla, če že ne fizično, pa vsaj metafizično, da lahko vsaj duh epske ljubezni premaga vse socialne, družbene in druge razlike.

Angleška aristokratinja Sarah (Nicole Kidman) se v času druge svetovne vojne odpravi za možem v Avstralijo, a tam zgrožena ugotovi, da je mož podlegel surovemu okolju. Podedovano posestvo ogroža lakomni veleposestnik, ki želi ustvariti živinski monopol, zato se Sarah po pomoč obrne na pogumnega kavboja (Hugh Jackman), zanimanje pa v njej zbudi tudi aboriginski deček Nullah (Brandon Walters), ki ga oblasti želijo odpeljati v prevzgojno taborišče.

Skupaj se s čredo živine odpravijo preko slikovite, toda neizprosne avstralske pokrajine, a se zavoljo veleposestnikovih zlobnih pomagačev večkrat znajdejo v smrtni nevarnosti. Naposled jim uspe priti v obalno mesto, tako da zlomijo veleposestnikov monopol, toda japonsko osvajanje Pacifika in napad na Avstralijo jih postavi pred nove življenjske in ljubezenske preizkušnje, začinjene z dobro mero aboriginske kulture.

Čeprav je Avstralija v prvi vrsti predvsem ljubezenski ep, vendarle ne gre zgolj za neskončno iskanje usojene ljubezni, temveč filmu uspe prikazati precej širši zgodovinski kontekst zgodbe. To filmu po eni strani omogoča večje zaledje podzgodb, ki gledalca držijo v napetosti, ne glede na zares epsko dolžino filma.

Predvsem zanimivi so aboriginski podtoni, ne zgolj razmišljanje in kultura avstralskih domorodcev, temveč tudi odtenek čarovnije, ki pripomore k enemu najbolj osupljivih in navdihujočih prizorov stampeda pred prepadom.

Ker se preko filma v ozadju ves čas sliši znani napev Čarovnika iz Oza Somewhere Over the Rainbow so vzporednice na dlani - gre za zgodbo, ki je ne moremo jemati zgolj fizično, temveč tudi (ali pa kar predvsem) simbolno.

Gre za iskanje izgubljene nedolžnosti, ki sta jo ukradla vojna ali pa človeški predsodki proti avstralskim domačinom. Gre za obujanje večne ljubezni, ki je postala žrtev sodobne tekme s časom. Gre za prepoznavanje pozabljenih vrednot, da ni res zgolj to, kar vidimo, slišimo, okusimo ali občutimo, temveč se morda nekje skriva še kakšna nerazložljiva skrivnost, ki jo lahko spoznamo le, če zares prisluhnemo naravi in drug drugemu.

Poleg čudovite fotografije, ki prikaže vso veličastnost avstralske divjine, so v zgodbo dobro vpeti tudi igralci, začenši z maksimalno simpatičnim aboriginskim dečkom Brandonom Waltersom, ki gledalca tako čustveno prevzame, da je preprosto potrebno z vsem srcem upati, da bo našel srečo.

Tudi Nicole Kidman je dobro začutila vlogo vzvišene aristokratinje, ki se mora preko filma nekoliko "umazati", da se ji lahko odtali srce in da spozna, česa (oziroma koga) si zares želi, na drugi strani pa je seveda ravno prav divjaško privlačen Hugh Jackman, ki ga ljubezen počasi kleše, dokler ne zgleda že skoraj bondovsko.

Ko že govorimo o odnosu med glavnima junakoma, se film ne odreče niti nekoliko nagajivi alegoriji, ki prav tako pripaše divjini Avstralije - seveda namigujem na kavbojevo nenehno navijanje, da bi plemensko kobilo sparil z lokalnim divjim žrebcem (mežik, mežik).

So filmi, ki jih piše življenje in so filmi, večji od življenja. Eden takih je tudi Avstralija, prava poslastica za vse ljubitelje romantike in neskončnih epskih bojev z neizprosnimi elementi narave in človeške hudobije.

Film je poezija za oči in dušo, morda pa tudi nekakšno samoočiščenje in katarza, kaj vse slabega ljudje povzročamo drug drugemu, ker ne znamo prepoznati in priznati edinstvene lepote naše raznolikosti.

Škoda le, da film pozabi, da so največje in zares nesmrtne predvsem tragične ljubezenske zgodbe, a vendarle, če že gre za film o moči in magičnosti ljubezni, je tudi misel o obstoju upanja na boljše čase zelo vzpodbudna in dobrodošla.

* Avstralija (Australia), epska romantična vojna drama (režija: Baz Luhrmann, scenarij: Stuart Beattie, Baz Luhrmann, Ronald Harwood in Richard Flanagan, igrajo: Nicole Kidman, Hugh Jackman, Brandon Walters, David Wenham, David Gulpilil, Jacek Koman, Bryan Brown, Ben Mendelsohn idr., trajanje: 165 minut, distribucija: Continental Film)

Ocena: nekje onkraj mavrice ... (9/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Avstralija - thumbnail

Avstralija

Foto: 20th Century Fox