v rubriki film:
.. / / / 08.08.2005

Fantastični štirje

Super junaki so (znova) popularni! Vse zahvaljujoč novim računalniškim posebnim učinkom, zaradi katerih se na filmsko platno lahko prelije praktično vsaka fantazija in tako lahko super junaki, nekdaj, zavoljo svojih fantastičnih moči, prisiljeni na (zgolj) stripovsko življenje, tudi v filmu letijo, gorijo, napenjajo mišice, se raztegujejo ali ustvarjajo polja nevidnosti, tako kot Fantastični štirje.

Nadarjeni znanstvenik Reed Richards (Ioan Gruffudd) skupaj s prijateljem Benom Grimmom (Michael Chiklis) raziskuje kozmično sevanje, saj si obeta odkritje zdravil za številne bolezni. Toda njegove zamisli večina znanstvenih ustanov zavrne, zato se Reed obrne na nekdanjega mladostnega prijatelja Victorja Van Dooma (Julien McMahon), uspešnega poslovneža, ki ima v vesolju tudi svojo postajo, ki bi bila zelo primerna za Reedove raziskave.

Victor pristane na sodelovanje, poleg njega pa na postajo odideta tudi njegova sodelavka in nekdanje Reedovo dekle Susan Storm (Jessica Alba) in njen vročekrvni brat Johnny (Chris Evans). Toda zgodi se nesreča, v kateri je vseh pet izpostavljenih kozmičnemu sevanju, ki povzroči, da njihova telesa mutirajo in pridobijo neverjetne sposobnosti.

Reed postane raztegljiv kot guma, Susan lahko postane nevidna, lahko pa tudi ustvari močno energijsko polje, Johnny je zmožen upravljati z ognjem, kar mu med drugim omogoča tudi letenje, nesrečni Ben se spremeni v močnega silaka nič kaj prijetnega videza, Victorjevo telo pa se pričenja spreminjati v neprebojno kovino, preko katere lahko usmerja električne tokove.

Splet naključnih okoliščin pripelje Reeda, Susan, Bena in Johnnyja v situacijo, ko morajo svoje nove super moči uporabiti za reševanje človeških življenj, kar jim prinese veliko zanimanje javnosti in slavo.

Toda četverica, z izjemo Johnnyja, ki je nad svojimi močmi navdušen, je odločena, da poskusi obrniti proces, ki jih je tako močno spremenil, še najbolj pa s tega želi Ben, ki je zavoljo novega videza izgubil ljubljeno osebo.

Na drugi strani pa je Victor vse bolj obupan, saj je njegovo podjetje zavoljo neuspešne vesoljske odprave na robu propada, Susan vse več časa preživi z Reedom, poleg tega pa Victor pride do zaključka, da lahko z novimi močmi končno uresniči svoje sanje - vladati svetu. Seveda pa se mora zato znebiti fantastične četverice, zato skuša s spletkami pretentati Bena in nato obračunati še s preostalimi.

Fantastični štirje izgledajo kot X-Men Reloaded, oziroma še bolje, kot film, ki bi lahko povzročil parodijo (animiranih) Neverjetnih. Fantastični štirje namreč ne skrivajo, da se ves njihov čar skriva izključno v akciji, saj so teme sprejemanja drugačnosti, zatiranja manjšine in soočanja med dobro in slabo izbiro uporabe lastnih talentov, dovolj potanko obdelali že Možje X, tako da Fantastičnim štirim na tem področju ni ostalo kaj več, kot ponavljanje že videnega.

Glavni problem vseh super junakov je tako ali tako dejstvo, da se morajo pač najprej predstaviti - kako so dobili svoje moči, kakšne so le te in kako jih bodo uporabili. Fantastični štirje so tako zgolj kot neke vrste uvod, brez kakšnega pravega (miselnega) zapleta in s povsem odprtim zaključkom (da, če bo treba (beri: v primeru nadaljevanja filma), se bo lahko vrnil tudi (zgolj onesposobljeni!) zlobez).

Fantastični štirje tudi karakterno niso kaj prida posrečeni, še posebej Ioan Gruffudd, s svojim jaz-zmorem-vse-šarmerskim nasmeškom, nič kaj bolj prepričljiva pa ni niti Jessica Alba, ki je zreducirana na (slači) lepotico, okrog katere se petelinijo razgreti moški.

Vtis vsaj malce popravita Michael Chiklis (oziroma njegova pomilovanja vredna maska) in Julien McMahon, a kot že rečeno, tako kot sam film tudi njuna lika ne izpovesta česa bistveno novega.

Zgodba se tako zateka k nizanju (bolj ali manj) komičnih situacij in dialogov, kar film potisne bolj v vode akcijske komedije in zaradi absurdnosti nekaterih situacij že prav ob bok parodije Neverjetni.

Toda kdor uživa v znanstveno fantastični akciji ogleda filma vsekakor ne bo obžaloval, saj so posebni učinki zares lepo narejeni, akcijski prizori pa dovolj dobro zamišljeni in tempirani, da gledalca držijo v napetosti (ali pa vsaj v zanimanju).

Škoda le, da je edini cilj filma to, kako glavne like prepričati, da sprejmejo svoje super sile in se nenazadnje prostovoljno znova spremenijo iz normalnih v fantastične, pač vse zavoljo nastanka nove franšize.

Fantastični štirje je film za vse akcijske privržence, ki se jim ob pogledu na najnovejše posebne učinke naredi pena okrog ust in za vse ljubitelje (ne preveč logične) znanstvene fantastike, ter seveda za vse tiste, ki še ne vedo, da biti fantastičen ne pomeni zgolj posedovanja super moči, temveč da se fantastičnost skriva v vsakem izmed nas, če smo le sposobni zaupati sami vase in tako znamo izraziti lastne potenciale.

* Fantastični štirje - Fantastic Four, znanstveno fantastična akcija (režija: Tim Story, scenarij: Mark Frost, Simon Kinberg in Michael France po stripih Jacka Kirbyja in Stana Leeja, igrajo: Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis, Julian McMahon idr., trajanje: 123 minut, distribucija: Continental Film)

Ocena: lepo je biti super(junak) (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Fantastični štirje - thumbnail

Fantastični štirje