v rubriki film:
.. / / / 08.08.2005

Udarna novica

Živimo v času globalnih komunikacij, ko se praktično nič na tem svetu ne zgodi brez prisotnosti kamere, ki potem dogajanje prenese naravnost v našo dnevno sobo. Tako se vsakdo izmed nas lahko v trenutku preseli na kraj dogodka nove Udarne novice, toda to še ne pomeni, da dejansko vidimo vso resnico! Eno najbolj učinkovitih orožij je namreč prav propaganda, čemur lahko včasih podležejo tudi tisti, ki bi se morali zavzemati za red, resnico in pravico.

Detektiv Heng (Nick Cheung) se s svojo ekipo pripravlja na aretacijo bančnih roparjev, ko se v dogajanje vmešata nič hudega sluteča policista. Roparji pod vodstvom hladnokrvnega Yuana (Richie Jen) zbežijo, za sabo pa pustijo pravo razdejanje s številnimi mrtvimi.

Toda mestno policijo najbolj skrbi slaba podoba, ki so si jo zaradi neusmiljenega poročanja medijev ustvarili ljudje, zato inšpektorica Rebecca (Kelly Chen) dobi nalogo, da izsledi roparje in s pomočjo medijske manipulacije opere očrnjeno ime policistov.

Med tem, ko Rebecca pripravlja vse potrebno, Heng s pomočjo ovaduhov že izve, da so se kriminalci skrili v veliko stanovanjsko sosesko. Rebecca Hongu sicer ukaže, naj se umakne in prepusti delo njeni enoti, toda Heng je odločen, da poravna odprte račune z Yuanom.

Ko policisti obkolijo stavbo in pričnejo evakuirati stanovalce, Heng še vedno išče kriminalce, ki so se med tem razdelili v dve skupini, pridružila pa sta se jima še dva morilca, ki sta se prav tako skrivala pred roko pravice.

Kljub neuspešnemu posredovanju policije Rebecca z drobnimi lažmi prepričuje medije, da vse poteka v skladu z načrtom, toda prebrisani Yuan prične preko medmrežja pošiljati svoje verzije dogodkov.

Kljub medijski vojni pa se Heng vse bolj bliža zločincem in poskrbi za spektakularen končni obračun, ki ga mediji in meščani ne bodo tako hitro pozabili, toda Yuan se ne preda tako zlahka, kar vodi do že enega - tokrat poslednjega - srečanja s Hengom in Rebecco.

Udarna novica je mešanica tradicionalne filmske industrije Hong Konga s številnimi cestnimi obračuni, ki po svoji dolžini in srditosti delujejo skoraj kot samostojni epi in novodobne klavstofobije množičnih medijev in Velikega brata, ki (naj bi) nas spremlja(l) na vsakem koraku.

Usmerjanje ljudi s pomočjo propagande je pač hudo močna reč: to so vedeli že stari Rimljani, ki so vse narode, od Kartažanov preko Perzijcev, enačili z barbari, med drugo svetovno vojno so nacisti s pomočjo propagande v laži in strahu držali ves narod, pa tudi v sodobnem svetu bi se našel kakšen po nafti smrdeči predsednik, ki s pomočjo dezinformacij napade neposlušno državo.

Resnica je pač nekaj relativnega, včasih odvisna že od enega samega spretnega montažerja posnetkov, tako da je zgolj od vsakega posameznika odvisno, ali se bo pripravljen soočiti z morebiti bolečo resnico, ali pa jo bo raje prikrojil po svojih željah.

Toda dejanska resnica slej ko prej pride na dan in takrat človek, ki je lagal, četudi iz nekih splošnih pozitivnih namenov, izgubi vso kredibilnost.

In točno to je moment, ki ga Udarna novica odlično prikaže, namreč kako se razlika med dobrimi in slabimi zmanjšuje z vsako lažjo in medijsko manipulacijo. Gledalec se tako lahko na trenutke celo zaloti, kako navija za negativce, zgolj zato, ker lažnivcev pač nihče ne mara preveč.

Na srečo po medijski manipulaciji posežejo tudi kriminalci, kar celoten problem nekoliko objektivizira in zopet fokusira zgodbo na glavno vprašanje lažne propagande.

Škoda le, da se film preveč posveča trojici glavnih likov in jih melodramatično privede skupaj za veliki finale, kar odvrne pozornost od glavnega problema.

Poleg tega film ponudi tudi nekaj vratolomnih sprememb karakterjev glavnih likov, začenši z Kelly Chen, ki se iz hladne princese spremeni v aparat za zapeljivo smehljanje, Nick Cheung postane neuničljivi Terminator, Richie Jen pa enkrat hladnokrvno ustreli ranjenega partnerja, nato pa kuha kosilo in se pobrati z nekim X-morilcem.

Zlasti pri slednjem film pretirava do te mere, da gledalec začuti že neko usmiljenje in sočutje, toda hkrati se sprašujemo, kako za vraga je tako časten človek postal kriminalec ... in kaj nam želi film s tem sploh povedati? Da so tudi kriminalci zgolj ljudje?

Vprašanje, ki ne samo, da ostane neodgovorjeno, temveč ga sploh ni potrebno zastavljati, saj nima neke direktne povezave z glavno dilemo filma.

Kljub vsemu je Udarna novica akcijska poslastica, kjer akcija dejansko izgleda realno in ne zgolj kot program iz najnovejšega računalnika za posebne efekte, gledalec pa se lahko večkrat vpraša, kaj je na tem svetu dejansko resnično.

Morda laž, ki jo človek ponovi 100× res prepriča večino, toda to še vedno ni resnica, ne danes, ne jutri, še manj pa čez nekaj let ali desetletij, ko bo to že zgodovina. Prav zgodovina je namreč tista, ki slej ko prej odkrije pravo resnico!

* Udarna novica - Daai si gin, kriminalna akcijska drama (režija: Johnny To, scenarij: Chan Hing-Kai in Tin-Shing Yip, igrajo: Kelly Chen, Nick Cheung, Siu-Fai Cheung, Shiu Hui, Richie Jen idr., trajanje: 90 minut, distribucija: Cinemania group)

Ocena: resnica je relativna (7/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Udarna novica - thumbnail

Udarna novica