v rubriki film:
.. / / / 25.06.2005

9 orgazmov

Ljubezen je eno najbolj silnih in hkrati najbolj lepih človeških čustev, ki pride najbolj do izraza prav s fizično združitvijo dveh teles, ki zahteva popolno predanost, zaupanje in strast, brez pretvarjanj ali skrivnosti. Toda gredo čustva lahko tudi v drugo smer?

Film 9 orgazmov odkriva najbolj intimne trenutke mladega para in skuša ugotoviti ali je lahko že dober seks tisto, kar vodi v brezpogojno ljubezen?

Geolog Matt (Kieran O'Brien) med odpravo na Antarktiki premišljuje in analizira ljubezensko razmerje z ameriško študentko Liso (Margot Stilley), s katero je preživel nekaj strastnih mesecev.

Njuno razmerje so zaznamovala številna nihanja, a sta preko glasbe in vročega seksa vedno našla skupno pot iz težav. Njune različne stopnje čustvovanja tako zaznamuje 9 koncertov skupin Club, Black Rebel Motorcycle, Primal Scream, The Dandy Warhols, The Von Bondies, Elbow, Super Furrry Animals, Michael Nyman in Franz Ferdinand.

In tako različna kot je glasba, je različno tudi njuno ljubljenje, od spontanih hitrih seksov na kuhinjski mizi, divjih celonočnih maratonov, solističnih samozadovoljevanj, pa do hladnih "spravnih" seksov, ki so le še labodji spev neizbežnega konca.

9 orgazmov premore vse tisto, kar nima skoraj noben hollywoodski film, namreč resnicoljuben in necenzuriran prikaz seksa, ki ga puritanski Hollywood izvaja zgolj maksimalno zakrito ali skoraj povsem oblečeno, pa še to zelo na hitro in skoraj kot nujni greh, brez katerega pač ne gre.

Skoraj paradoksalno pa v prej omenjenih filmih najdemo neskončno število namigovanj na seks in zapeljevanj, ko pridemo do končnega dejanja, pa se očitno vsem omehčajo kolena (ali pa nemara kakšen drug ud?).

Že samo iz tega stališča si 9 orgazmov zasluži pohvalo, saj brez obotavljanj prikaže seks, kot ga pač poznamo iz naših spalnic (in drugih krajev), v jezo vseh tistih, ki mislijo, da je to nekaj preveč "nenaravnega" za veliko platno.

Seveda pa 9 orgazmov ni pornografski film, saj tu ni bližnjih posnetkov spolovil, brezduševnega nabijanja ali divjega brizganja, ki kot po pravilu zaključi kadre "filmov za odrasle" (ženska pa prej nekajkrat zavzdihne in to je to?!?).

9 orgazmov namreč vsebuje tudi čustva - pravzaprav je seks na nek način posledica trenutnih občutkov mladega para in je zato tudi vedno nekoliko drugačen.

Jasno, da ob tem po zraku zabinglja tudi kakšen nabrekel ud ali pa se vidi kakšna sramna dlaka, toda če lahko na kino platnih mirno gledamo "faširano" človeško meso, je povsem nerazumljivo, zakaj bi bili spolni organi nekaj tako nemoralnega. Hej, če bi imeli na izbiro seks ali smrt, kaj bi izbrali?

A morda slovenski prevod filma tudi nekoliko zavaja, saj so orgazmi na nek način zgolj simbol čustvovanja glavnih junakov, prav tako kot pesmi oziroma koncerti, ki jih obiskujeta. Zato je bolj logično obratno sosledje, kot pa ga narekuje slovenski prevod, torej: 9 pesmi, 9 čustvovanj, 9 orgazmov.

Hkrati pa je treba tudi priznati, da film glede same vsebine zgodbe ne ponuja nekih dokončnih epohalnih spoznanj, oziroma daje občutek, kot da za vsem skupaj ni neke skupne misli ali logičnega zaključka.

Poanta filma je tako prepuščena razumevanju vsakega posameznika, ki pa je v prvi vrsti pogojeno predvsem z njegovimi lastnimi izkušnjami na področju ljubezenskega čustvovanja. To pa seveda pomeni, da ne samo, da si vsakdo lahko po svoje interpretira pomen filma, temveč marsikdo v filmu morda sploh ne bo našel nekega izziva.

A kljub temu je 9 orgazmov pogumen film, ki brez dlake na jeziku (razen kakšne sramne, če smo malce zlobni) analizira čustveno-seksualno razmerje, od njegovega strastnega začetka, pa do hladnega zaključka, prav tako, kot se to velikokrat zgodi tudi v resničnem življenju.

Morda pa utegne film podreti tudi kakšen tabu ali pa vsaj pokazati, da ni razloga za sramovanje, ko stopite do blagajničarke in rečete: "9 orgazmov, prosim!".

* 9 orgazmov - 9 songs, glasbena erotična drama (režija in scenarij: Michael Winterbottom, igrajo: Kieran O'Brien in Margot Stilley, trajanje: 71 minut, distribucija: Cinemania group)

Ocena: kdo ljubi in kdo seksa? (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

9 orgazmov - thumbnail

9 orgazmov