v rubriki film:
.. / / / 09.08.2005

Tašča, da te kap

Verjetno največ šal, poleg blondink in policajev, verjetno leti prav na račun strašnih in zlobnih tašč (in tastov). Je že tako, da starši pač želijo zaščititi svoje otroke, tudi ko slednji že odrastejo in v svoje življenje spustijo druge osebe, ki pa nikoli ne morejo povsem zadovoljiti stroga merila staršev bodočega partnerja, ker za njihovega "sinčka/hčerkico" pač nič ni dovolj dobro. Kaj se zgodi, ko (pre)visoka merila postavlja tast, smo lahko spoznali že z Robertom DeNirom v Njenih in Njegovih tastarih, ter Berniom Macom v Ugani, kdo pride na večerjo, kaj pa se zgodi, ko je tašča Jane Fonda, nam razkriva Tašča, da te kap.

Charlie (Jennifer Lopez) je simpatično in širokosrčno dekle, ki se preživlja s honorarnimi deli, saj se skuša v življenju čim manj omejevati. Nekoliko manj sreče ima v ljubezni, a se to spremeni, ko nekega dne na plaži uzre postavnega Kevina (Michael Vertan), nadarjenega zdravnika iz bogate družine.

Po nekaj (bolj ali manj naključnih) srečanjih se med njima vendarle razvname ogenj in kmalu se preselita skupaj. Na poti do dokončne sreče tako ostaja samo še ena ovira: Charlie mora spoznati Kevinovo mamo, znano novinarko Violo Fields (Jane Fonda).

Slednja je pred kratkim doživela živčni zlom, ko so jo v pogovorni oddaji zamenjali s precej mlajšo kolegico, zato se po zdravljenju odloči, da se bo povsem posvetila sinu, na katerega je zelo navezana (in tudi obratno).

Toda ob novici, da je tudi sin v Charlie našel zamenjavo zanjo, Violo privede do prepričanja, da se mora bodoče snahe znebiti - za vsako ceno. Toda ekscentrično taščino obnašanje Charlie ne spravi tako zlahka iz tira, zato prične Viola posegati po udarcih pod pas, pri tem pa postane dovolj nepazljiva, da Charlie ugotovi, kaj se dogaja.

Zlobni tašči se namerava maščevati, kar vodi v serijo zelo neprijetnih dogodkov, tako za eno, kot tudi za drugo udeleženko tega obračuna, datum napovedane poroke pa je vse bližje!

Tašča, da te kap je še ena izmed (še posebej v zadnjem času) mnogih variacij na temo neprijaznih tašč ali tastov, kar seveda pomeni, da ne gre pričakovati kakšnih velikih novih spoznanj.

To manko film skuša kompenzirati z zanimivo igralsko zasedbo, poleg filmsko že dobro zasidrane Jennifer Lopez, predvsem s povratnico in eno izmed starejših div Hollywooda, Jane Fonda.

Pravzaprav se zdi, da so ustvarjalci filma računali predvsem na promocijo v povezavi z njo, saj praktično ni napovednika ali pa komentarja filma, kjer ne bi našli biografije njenih življenjskih dosežkov (od katerih so bili, roko na srce, številni zares tako provokativni, da so tudi vredni omembe). A vendar, eno (ali dve) ime(ni) še ne naredi(ta) (zares dobrega) filma.

Tašča, da te kap je sicer povsem všečna in zabavna romantična komedija, ki se razen začetne dileme o menjavi generacij, kmalu zateče v neskončno nizanje klišejev na temo tašč/tastov, ki tako kot vsakodnevni vici na to temo, nimajo prav veliko skupnega z resnico, da o inteligenci niti ne govorimo.

Edina zares prava provokacija filma se tako skriva v dejstvu, da se tokrat za moškega (kaj pa drugega) "ravsata" dve ženski, kar bi se sicer znalo spremeniti v nekaj precej krutega - a na žalost se tudi tu vse konča s klišejem alergije na hrano (še ena izmed novodobnih muh Hollywooda - kdor nima alergije ni IN!).

Kaplja čez rob pa je prav utopično romantični konec, kjer glavni protagonistki doživita razodetje in to kljub temu, da ena izmed njih še nekaj minut pred tem dobesedno izjavi, da je to nemogoče in absurdno za pričakovati.

To so pač zakoni Hollywooda: posesivna nadzorovalka se mora "skulirati", raztresena neodgovornica pa mora splanirati svoje življenje od poroke pa do smrti - in to v zgolj nekaj minutah, pa četudi je vse to v popolnem nasprotju z logiko in vsem videnim v filmu.

Toda brez skrbi, Tašča, da te kap gledalca zabava brez zadržkov, za kar še najbolj poskrbijo satirične izjave Wande Sykes, tako da glavobol zaradi vseh videnih neumnosti pride šele, ko projektor ugasne in se prižgejo luči, če smo o filmu seveda pripravljeni razmišljati.

Vsekakor pa ni preveč priporočljivo peljati na predstavo boljše polovice, ki še ne pozna "njegove tastare", saj jo utegne film pošteno prestrašiti, razen če je dovolj trapasta, da jo prepriča utopični konec.

No, v tem primeru obstaja tudi možnost, da utegne prekiniti razmerje, da bi poiskala tako zelo hudičevo popolnega, potrpežljivega in navdušujočega fanta, kot ga v filmu odigra Michael Vertan.

Če torej seštejemo ena in ena, si film velja ogledati zgolj iz razloga zabave, če smo seveda zmožni odklopiti možgane in pustiti, da nam nekaj sivih celic iz samega obupa naredi samomor. Hej, morda pa velja na ogled povabiti taščo, če jo seveda ne maramo preveč!

* Tašča, da te kap - Monster-in-Law, romantična komedija (režija: Robert Luketič, scenarij: Anya Kochoff in Richard LaGravenese, igrajo: Jennifer Lopez, Jane Fonda, Michael Vertan, Wanda Sykes, Adam Scott idr., trajanje: 102 minuti, distribucija: Ljubljanski kinematografi)

Ocena: menjam taščo za baterijo: zmaj za zmaj (6/10)

Filip Breskvar - avatar

Filip Breskvar

Stalni dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 326 člankov.

Tašča, da te kap - thumbnail

Tašča, da te kap