v rubriki glasba:
.. / / 14.04.2013 08:00

25 let legendarnega albuma Public Enemy

Na današnji dan leta 1988 je izšel eden najlegendarnejših hip hop albumov It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back skupine Public Enemy.

Revija Rolling Stone je o albumu zapisala, da je glasen in nadležen, ko so ga njihovi uredniki leta 2003 uvrstili na 48. mesto na lestvici 500 najboljših albumov vseh časov.

Dave Pearce: "Hammersmith Odeon, are you ready for the Def Jam tour? Let me hear you make some noise! In concert for BBC Television tonight, and a fresh start to the week - let me hear you make some noise for Public Enemy!"

Public Enemy: "Peace! Armageddon has been in effect, go get a late pass ... Step! This time around, the revolution will not be televised ... Step! London, England ... consider yourselves ... warned!"

Tako se s posnetkom napovedi londonskega nastopa Public Enemy z Def Jam turneje iz leta 1987 album začne, nadaljuje pa se z eksplozivno mešanico jeznega rapanja Chucka D-ja in zabavne norčavosti Flavorja Flava. Public Enemy so na tem albumu samplali zelo različne avtorje, od Queenov, Davida Bowieja, do Stevieja Wonderja in Jamesa Browna, pa seveda še mnogo drugih, vključno s sampli lastnih komadov, celo z istega albuma, iz tega pa naredili res močno mešanico, prav tisto glasno in nadležno zadevo, ki so jo omenili pri reviji Rolling Stone.

Prvi komad z albuma Bring the Noise so kasneje Public Enemy na novo posneli še s trash metal bendom Anthrax, ki je bil tudi eden prvih rap metal komadov. Pesem Black Steel in the Hour of Chaos sta, med drugimi, priredila skupina Sepultura in Tricky, Madonna pa je za svojo pesem Justify My Love uporabila ritem instrumentalne Security of the First World.

Bring the Noise

Don't Believe the Hype

Black Steel in the Hour of Chaos

Damjan Cilenšek - avatar

Damjan Cilenšek / Vini

Foto reporter, ki je od 05.02.2011 na ŽVPL-u skupaj objavil 8 člankov.

Naslovnica albuma It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back - thumbnail

Naslovnica albuma It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back