v rubriki glasba:
.. / / / 24.11.2009 13:19

52. Rapetek: Domačica - večer hip hopa

Nastopajo: Kosta + dj Supastar (Lj), Pezz (Lj), Mike & Amo the ew (Gornja Radgona/Ptuj), Pat (Ruše/Lj), Unther & Jonzie (Vipava/Ng), Boris (Lj), Dantes (Medvode), Marchezzi (Lj)
Petek, 27.11.2009 ob 22h, Gala hala - vstopnina 5€

Potem, ko so oder Gale hale stresali eminentni tuji gostje, je napočil čas, da znova predstavimo nekaj najvidnejših domačih raperskih upov, ki bodo s podporo kakega bolj uveljavljenega domačega izvajalca, nastopili na 52. Rapetku.

Edicija, v kateri predstavljamo mlade in nadebudne slovenske raperje ter njihovo delo, bo posegla v različne konce domovine in izbrskala izvajalce, ki zadnja leta v svojih kleteh in mini studijih ustvarjajo razne ulično-napečene plošče. Na oder bodo stopili tisti, ki še niso posneli svojega dolgometražnega albuma, a imajo vseeno kaj za pokazati ter se izkazali v družbi glavnih zvezd večera, ljubljanskega dvojca Kosta in Dj Supastar ter jarške ulične legende Pezza alias Don Pezzana.

Mladi upi bodo na srečanju domače scene predstavili vsak svoj stil rapanja. PAT, ljubljansko-štajerska naveza, trdi, da je smeh pol zdravja in je maja izdala svoj prvi »album« naslovljen »Patogen«, ki ga robinhoodovsko delijo zastonj. Na humoren, parodičen in ciničen način govorijo o neplačani najemnini, piratstvu, bureku in še marsičem drugem. Mike in Amo predstavljata štajerski konec in sta del širše ekipe, imenovane RapVirus Crew. Oba sta raperski javnosti znana po svojem nastopu na zadnjem prvenstvu v freestylu, kjer sta prišla do polfinala oz. finala. Unther & Jonzie prihajata iz severno-primorskega konca in delujeta tako v skupni kot posamični kombinaciji in predstavljata LG Crew. Unther je konec lanskega leta izdal ep »Iz ulične sence«, trenutno pa pripravlja svoj novi izdelek »Še zmjri sm tle«. Dantes alias Besni Dante se pri svojih 22 letih prvič resneje srečuje s snemanjem raperskih komadov. V sodelovanju z ekipo Badal, snema svoje prve posnetke pri Paju in je še povsem brez odrskih izkušenj, tako da bo svoj prvi nastop doživel ravno na tem Rapetku. Boris je raper, ki je pred tedni izdal neke vrste mixtape, soustvarjen z dolenjskim producentom Timom ter kolegoma Drobižkom in Atilo. Mixtape, imenovan »Demo mikstejp«, je uvertura v njegov prihajajoči prvenec, ki se že nekaj časa snema. Marchezzi je obetavno ime ljubljanske scene, ki zaklenjen v studio počasi pripravlja material in si nabira prve resnejše studijske izkušnje. Nase je opozoril z dobrim tokom besed na zadnjem freestylerskem prvenstvu. Vsi omenjeni izvajalci se bodo tako kot jarški veteran Pezz, predstavili s kratkimi, predstavitvenimi nastopi, Pezz bo predstavljal svoja zadnja albuma, glavna zvezda večera Kosta pa bo predstavil svojo zadnjo ploščo »Napačni toni« ter poglavitni del svojega starejšega materiala.

Poleg tega bomo zato, ker so doma ustvarjene plošče nekaterih izvajalcev mnogim nedosegljive, ustvarili tudi poseben mini semenj, kjer bo lahko katerikoli neuveljavljen ali uveljavljen slovenski klepetač prodajal/predstavljal svoje delo. Vsi domači upi lahko torej s seboj prinesete svoje izdelke in jih zamenjate, oddate, prodate ali podarite zainteresiranemu raperskemu občinstvu.

Rapetek v okviru triletnega programa Društva Kapa podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo.

Za Gala halo

Roni Kordiš - avatar

Roni Kordiš / had.si

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 18.02.2009 na ŽVPL-u skupaj objavil 4 člankov.

Rapetek52 - thumbnail

Rapetek52

Foto: Uredništvo ŽVPL