v rubriki glasba:
.. / / / 17.09.2001

AFU je telo in RA je življenjska sila

S prvim samostojnim albumom pod pasom in z DJ Premierom - glasbenim producentom, ki že leta velja za najvplivnejšega ameriškega hip-hop producenta in več kot desetletje tvori polovico dvojca Gangstarr - ima Afu-Ra, newyoški raper (doma iz Brooklyna) dobre možnosti za dolgo in uspešno kariero. Že ko se je prvič pojavil (leta 94, komad Mental Stamina na plošči Wrath Of The Math avtorja Jeru The Damaja (pri nas je na Breakbeatnikk festivalu nastopil leta 2000), je bilo slutiti, da njegov osnovni namen ni le rimanje, ampak predvsem duhovna rast. In jasno je bilo, da Afu-Ra ni in ne bo muha enodnevnica.

Kajti Afu-Ra je več kot običajen MC - ime Afu Ra (Afu=telo, Ra=življenska sila) si je pri devetnajstih izposodil v Egipčanski knjigi mrtvih in takoj vedel, da je to tisti psevdonim, ki ga išče "Takrat sem iskal sem samega sebe, zanimale so me skrivnosti o samem sebi in to ime mi je simboliziralo pot, po kateri moram iti. Body Of The Life Force pomeni mnogo stvari - to je ime, ki sem si ga izbral, to je tudi naslov mojega albuma - simbolizira mnogo stvari, vse naenkrat." Album Body Of The Life Force je izšel leta 2000.

"Že na začetku procesa ustvarjanja tega albuma sem poznal večino ljudi s katerimi sem kasneje sodeloval. DJ Premier je bil tisti, na katerega produkcijo sem odrepal svoj pri komad (op. Mental Stamina, l. 94) in ker nisem bil prepričan, če zmorem - glede na to, da nastopam v vlogi raperja in tekstopisca - sam popolnoma nadzorovati izvedbo celotnega izdelka, se mi je zdelo, da je bistvenega pomena, da k sodelovanju privabim nekoga, ki ve, kako se stvari streže. In na tem področju zame ni boljšega, kot je DJ Premier.

Vsi me sprašujejo, ali sem dejstvo, da je Premier zadolžen za izvršno produkcijo, doživljal kot pritisk in odgovorim jim, da pravzaprav ne. Že dejstvo, da je bil pripravljen prevzeti moj projekt mi je vlilo dovolj samozaupanja - če Premier misli, da sem dovolj dober, bo že držalo. Poleg tega me k boljši kvaliteti in napredku vedno ženejo višja pričakovanja. In tu so bila pričakovanja res visoka."

Pet komadov je prispeval DJ Premier, Afu-Ra pa je sodeloval tudi z drugimi - pri producentskem delu so mu pomagali DJ Muggs, The Beatminerz in TruMaster (producent ekipe Wu-Tang Clan), pri vokalnem pa sin legendarnega reggae glasbenika Boba Marleya, Ky-Mani Marley, trenutno zelo vroči M.O.P., The Cocoa Brovaz, GZA in Masta Killa (oba Wu-Tang). In s kom bi rad sodeloval, pa še ni imel priložnosti. "Andre iz skupine Outcast je gotovo eden, druga je Sade - pa še veliko drugih. Vendar vedno pustim, da se zadeve razvijejo same, sodelovanja morajo biti spontana in ne vnaprej določena. Človeka moram začutiti in to je osnova."

In kako je prišlo do sodelovaja s tistimi, ki jih slišimo na njegovem albumu "Moja založba D&D Records je obenem tudi najlegendarnejši newyorški produkcijski studio - D&D Music Studios. Tam sem spoznal veliko ljudi, nekateri od njih so mi pomagali pri albumu. Z vsemi imam neke vrste oseben odnos - z nekaterimi sem dober prijatelj, z drugimi me povezuje zgolj spoštovanje do njihovega dela, a niti v enem primeru sodelovanja ni šlo za klasično izmenjavo, ko se vodstvi dveh založb dogovorita o izmenjavi oz. sodelovanju umetnikov brez njihove vednosti, želje ali celo privoljenja.'"

Pravi, da je z albumom zadovoljen, vendar se obenem zaveda, da je rezultat vedno lahko še boljši. "Vem, da sem pri albumu dal vse od sebe - vse, kar sem lahko dal v tistem času. Vendar v resnici nisem nikoli zadovoljen - vedno je možno zadeve izpeljati bolje, vedno lahko prodaš več plošč, vedno lahko narediš boljši videospot. Vendar sem v tistem času, ko je album nastajal, dal od sebe maksimum. In s tem sem zadovoljen." Predan oče, vztrajen Tae-Kwon-Do učenec, razgledan bralec, inteligenten MC in že dolga leta tudi Rastafarijanec je tisto, kar najbolj zaznamuje Afu-Raja. V njegovih besedilih ne boste našli zgodbic o hitrih avtomobilih in polgolih ženskah, vilah z bazeni, krznenih plaščih in zlatnini, nobenih štorij o uličnem nasilju, denarju ali drogah - Afu piše o poglobljenih zadevah, tudi ko je zabaven. In kaj pravi o razlikah med evropsko in domačo, ameriško publiko

"Razlike so največkrat vidne v tem, da nas evropska publika tudi v krajih, kjer so dobro seznanjeni s hiphop kulturo, sprejema bolj navdušeno in z večjim entuziazmom kot ameriška. Ampak to je logično - hiphop je bil rojen v ZDA - tam je vsakdo reper, vsakdo je MC ali DJ, vsakdo se ukvarja z beati in dela glasbo. In zato se nam to ne zdi nič posebnega. Evropejci te zadeve doživljajo precej drugače, najbrž zgolj zato, ker jih ne vidijo vsak dan. In koliko američani poznajo evropsko hiphop realnost> 'Po pravici; briga jih. Niti malo jih ne zanima. Če govorim o povprečnem Američanu, moram priznati, da smo izjemno ignorantski, popolnoma zaverovani vase. Naši mediji nas ne obveščajo o dogajanju zunaj ZDA, naši časopisi, TV in radijske postaje se od pamtiveka obnašajo, kot da je Amerika in z njo Američani center vesolja. In to se (med drugim) pozna tudi na splošni mentaliteti. Če hočeš več informacij, če te zanima kaj se dogaja zunaj meja ZDA, se moraš resnično potruditi, moraš iskati in moraš pobrskati. In povprečnemu Američanu se tega ne ljubi početi."

Afu-Ra se trudi biti drugačen - pogosto potuje po Evropi in zanima ga, kaj se tu dogaja "Z mojo novo skupino Perverted Monks smo ravnokar izdali single, ki so ga sproducirali Francozi Gang The Lyonn. Za moj drugi album mi je en komad delal DJ Desue (sicer sodelavec nemškega raperja KC Da Rookeeja). V preteklosti sem delal tudi s francoskim producentom, ki sliši na ime DJ Cam. Kar nekaj zanimivih umetnikov je v Evropi, vendar ne poznam čisto vseh. Všeč so mi Nemci: Sammy De Luxe, DJ Spacks in D-Flame pa Francozi Saian Supa Crew ..."

O svojih vplivih Afu-Ra pravi takole: "Name so vplivale vse glasbene zvrsti in tako je še danes - zavedam se, da lahko celo iz tiste glasbe, ki ti ni všeč, potegneš nekaj uporabnega, nekaj pozitivnega. Reggae, rhythm'n'blues, hiphop in klasika so tiste, ki so pustile najglobji pečat, RUN DMC, Big Daddy Kane, Jeru The Damaja in Gangstarr pa so bili tisti, zaradi katerih sem začel pisati rime in repati."

Afu-Ra trenutno dela na svojem drugem solo albumu in ima zanj že dokončanih 10 skladb, zunaj pa bo predvidoma aprila\maja 2002. Medtem še vedno dela na promociji prvega albuma in je bil, v dneh ko sva govorila, v San Diegu, dan kasneje v Los Angelesu, dan zatem v New Yorku.

21. septembra bo, ko obdela še Barcelono, premierno nastopil v Sloveniji, kot posebni gost Stereo Vikend Paketa, ki ga ob petletnici delovanja v ljubljanskem klubu SubSub (pod Halo Tivoli) pripravlja ekipa Radyoyo. In česa se nam je nadejati "Pripravite se, da vas bo odneslo. Moj nastop je mnogo več kot le nastop nekoga, ki na odru govori v rimah - vsak moj nastop je dodelan do potankosti in celoten dogodek je poslastica."

Afu-Ra bo nastopil na Radyoyo Stereo Vikend Paketu v klubu SubSub v petek, 21. septembra ob 22h. Dan kasneje, v soboto 22. septembra bo na istem mestu že tretjič zapored gostovala londonska drum.n.bass DJ\MC dvojica, Loxy in Rage. Oba dogodka bosta obeležila pet let delovanja ekipe Radyoyo.

Povezave:
www.afu-ra.com
www.radyoyo.si

Za uredništvo ŽVPL

tina_rdyo

RDYO - thumbnail

RDYO