v rubriki glasba:
.. / / / 28.05.2003

50 cent: Get Rich Or Die Tryin'

Naslov albuma (Get Rich Or Die Tryin') nekako izraža skrivno željo vsakega tretjega človečka, ki tlači to zemeljsko oblico, po materialnih dobrinah. No, tudi "naš kolega" 50 cent a.k.a. Curtis Jackson nikakor ne skriva te želje.

Dr Dre, je bilo jasno da se obeta plata, ki bo odlično narejena in se bo prodajala v milijonih. Čeravno temu albumu velikokrat dodajo pridevnik debitantski, 50 ni ravno začetnik v tem poslu. Spesnil in zrimal je namreč nikoli izdani album Power of the Dollar (1999), k temu pa dodal še sodelovanje v kompilaciji Guess Who's Back? (2002). Tako je 50 cent že dodobra spoznal ustroj hip-hop mašinerij.

Kakorkoli že, Get Rich Or Die Tryin' je šolski primer, kako narediti debitantski album. Najprej imamo napet in udaren komad What Up Gangsta, v naslednjem komadu (Patiently Waiting) se mu na mikrofonu pridruži soklepalec rim Eminem, potem imamo tu še "resnično" zgodbo z ulic v Many Men (Wish Death) .

Skratka imamo celo paleto kul komadov, ki samo čakajo, da se jih posluša in v njih uživa. Platka je namreč narejena do zadnje podrobnosti in kar je najbolj pomembno: ni zatežena in moreča, kar se še kako rado zgodi pri kakšnih nadebudnih hip-hoparjih.

In to je to, plošček je "must have", če se navdušujete nad novodobnimi pesniki z ulic in vam ghetto, pa četudi kočevski, ni tuj.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

50 cent - thumbnail

50 cent