v rubriki glasba:
.. / / / 27.08.2001

Aaliyah umrla v letalski nesreči

V soboto popoldne je v letalski nesreči na Bahamskih otokih med osmimi potniki tragično preminila tudi Aalyiah Dan Haughton, 22-letna ameriška soul pevka, ena najbolj slavnih ženskih vokalistk našega časa. Kljub rosni mladosti je Aalyiah (Američani to ime izgovarjajo kot Alia, in ne tako kot večina Evropejcev, ki pevko naslavlja kot Alaja) zvezdniški status dosegla že pri 14-ih, ko je izšel njen prvi album Age Ain't Nothing But A Number.

Zelo talentirana pevka, plesalka in igralka rojena v Brooklynu in odrasla v Detroitu je že ko je bila stara devet let redno nastopala na različnih odrih, pa naj je šlo za plesne ali čisto glasbene predstave. Njen stric Barry Hankerson je mož slovite rhythm & blues pevke Gladis Knight, s katero je mladoletna Aalyiah prav tako večkrat odpela duet na njenih nastopih. Še pred tem, to je bilo ko je Aalyiah imela enajst let, pa se je sicer malo manj izkazala na televizijskem nastopu v oddaji Star Search (Iskanje zvezdnikov), ki jo vodi Ed McMahon.

McMahon se spominja, da je mala in zelo prikupna pevka sredi svojega nastopa, natančneje med prepevanjem evergreena My Funny Valentine pozabila besedilo in jokaje zapustila prizorišče snemanja. Toda McMahon je kot izkušen lovec na talente - v njegovem showu so prve korake proti zvezdnemu nebu naredili tako Britney Spears, nekdaj kvartet, zdaj trio, Destiny's Child, Christna Augilera in mnogi drugi - že tedaj predvidel, da bo silovita pevkina karizma, ki jo je izkazovala kamorkoli je prišla, ne more ostali neopažena.

V pevkinem spremljevalnem moštvu se sodelovala skoraj vsa njena družina, saj je stric Hankerson direktor njene izdajateljske založbe, njena mati Diane je bila njena menadžerka, bratranec pa izvršni producent njenih plošč.

Ob koncu leta 1994 je na dan prišlo nekaj skrivnosti o divji romanci med mladoletno Aalyiah in prav tako veliko vzhajajočo pevsko in producentsko zvedno R. Kellyjem, ki naj bi svoj vrhunec dosegla tudi s tajno poroko. O tem poglavju v svojih čustveni zgodovini Aalyiah v javnosti nikoli ni hotela govoriti, prav tako pa je kasneje žalostno propadlo ljubezensko zgodbo skrival tudi Kelly. Kasneje so Aalyiah dodeljevali različnim znanim pevcem, med katerimi so bili tudi Genuwine, reper Jay-Z in reperski producent Damon Dash, s katerim je ostala v najtesnejši prijateljski zvezi do tragičnega konca svojih dni.

Skoraj vzporedno z izidom njenega drugega albuma One In A Million, to je bilo prav tako leta 1996, je Aalyiah skupaj s Kiddah Jones, hčero slovitega producenta Quincyja Jonesa nastopila v seriji televizijskih in tiskanih oglasov za znano oblačilno blagovno znamko Tommy Hilfiger. Quincy je ob žalostni novici izjavil: "Popolnoma sem uničen, Aalyiah je bila pred nekaj tedni na počitnicah z mojo družino na Fijiju. Od nekdaj je bila del naše družine, kot moj otrok. Nesreča nam je vzela eno najbolj talentiranih pevk in umetnic nasploh. Izguba, ki je ne moremo nadomestiti."

Carson Daly, znani gostitelj na ameriški MTV je že pred leti izjavil, da ima Aalyiah med vsemi zvedniki, ki jih pozna, najbolj prepoznaven čut za stil. Medtem pa je najbolj znana koreografinja zadnjih dvajsteih let, slovita Fatima vselej govorila, da je Aalyiahin način gibanja in ples njenega telesa pravo sinhrono plavanje na suhem.

Aalyiah je v zadnjih letih nastopila v dveh filmih: Romeo Must Die in Queen Of The Damned. Prvi je požel izjemno dobre kritike, prav tako pa je tudi njegova naslovna glasbena tema Try Again takoj skočila na prva mesta glasbenih lestvic po vsem svetu, kot produkcijski biser pa bo za vedno ostala v družbi najbolj značilnih popevk nove dobe. Drugi pa bo po predvidevanjih v kino dvorane prišel ob koncu tega koledarskega leta.

Njen tretji album naslovljen preprosto Aalyiah izšel pred dvema mesecema in prav tako požel dobre kritike ter mlado, a izkušeno pevko takoj pahnil na naslovnice vodilnih modnih, plesnih in seveda glasbenih časopisov in revij. Avgustovska številka najbolj vplivnega mesečnika za soul in hip-hop glasbo Vibe se pevkinemu ilustriranemu portetu seveda prav tako ni mogel izogniti.

Nesrečna Aalyiah je življenje izgubila na poti s snemanja svojega novega video spota, ki ga javnost mogoče ne bo nikoli videla.

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Aalyah - thumbnail

Aalyah