v rubriki glasba:
.. / / / 24.04.2002

Javni razglas: Odbor za rock'n'roll v kinu ŠiŠka

Odbor za rock'n'roll v Kinu Šiška objavlja javni razlgas, katerega vsebina je objavljena v tem članku. Če vam ni vseeno za kino Šiška in njegovo prihodnost ter če se strinjate z vsebino javnega razglasa, pošljite e-pošto na MOL in tako podprite odbor.

Odbor za rock'n'roll v kinu Šiška objavlja naslednji razglas:

Spoštovana županja,

Volilni program LDS 2000 - "vizije liberalne demokracije"- razglaša "urbano kulturo", ki smo ji včasih rekli alternativna..., za "vsebinsko jedro liberalno demokratične klime - načina življenja in mišljenja...".

Čestitamo!

Realnost je pa taka: v Ljubljani v zadnjih dvajsetih letih, vključno s časom "po osamosvojitvi"- in s štirimi leti Vašega mandata - ni bilo nobene prave investicije v nove prostore sodobne urbane kulture vseh oblik- in posebej glasbene - rocka, popa, alter in mainstream,ki se je v tem času razmahnila in predstavlja enega jeder mestnega utripa.

Dosedanje številke kulturnega proračuna in investicijskih načrtov MOL celo kažejo, da prav to kulturo, "mlado, sodobno, ustvarjalno, mednarodno", - mestna kulturna politika doslej ni spodbujala v razvoju, ampak jo je ohranjala v čudoviti "Metelkovski" obrobnosti, hkrati pa obilno investirala v prostore in programe "elitne" popularne kulture.

Recimo: Je Ljubljanski grad res neskončno pomembnejši od sodobne večnamenske dvorane, kakršne imajo že desetletja v Evropi? Za grad so že in še bodo šle milijarde, za večnamensko dvorano - Kino Šiško pa zaenkrat - nič.

Milijarda : 0 = neskončnost.

Zato ZAHTEVAMO - in se pridružujemo zahtevam Asociacije neodvisnih producentov kulture, da postane investicija v dvorano Kina Šiška - še letos ena od prioritet v mestne kulturne politike - z ustreznim mestom v proračunu. Gre za sorazmerno majhen denar, ki lahko iz skoraj -"ready made" dvorane Kina Šiška v letu, dveh naredi kakovosten prostor mestne kulture. Sodobna - a ne "elitna"- večnamenska dvorana bi zapolnila praznino med CD in Metelkovo, in praznino v kulturni ponudbi za pluralnost sodobnih urbanih okusov in generacij - in ne samo rockovskih.

Ga. županja, dosti časa je bilo zamujenega; prostorske možnosti sodobne kulturne "scene" v "evropskem mestu kulture" so danes sorazmerno slabše kot v 80-tih. Skrajni čas je, da dobi nova urbana kultura enake možnosti in enakopravno mesto v sami sredi mestnega življenja.

Dvorana Kina Šiška bi vsaj delno nadomestilo zaostanek za sodobno urbano Evropo; brez nje - in drugačne kulturne politike vobče - bo ljubljanska kultura vse bolj tradicionalno "elitna" in metelkovsko marginalna na robovih in vse bolj provincialno zgolj - komercialna na sredi.

Odločite se: "Ljubljana gre naprej", ali "Ljubljana gre nazaj".

Dovolite nam, da vam pomagamo: proglašamo simbolično zasedbo Kina Šiška, ki naj postane "hram" sodobne mestne kulture.

Odbor za rock'n'roll v Kinu Šiška.P.S.: S podpisom tega razglasa postanete podporni član odbora.

Ljubljana, aprila 2002

Podpisi:

dr.Gregor Tomc
Igor Vidmar
Peter Lovšin
Aco Razbornik
Jasmina Kožar
Karmen Jernejčič

Pošljite e-pismo v znak podpore
(pošiljanje smo izključili, ker Vika že dolgo ni županja press)

Pismo bo poslano na MOL: županji Viktoriji Potočnik, podžupanu Antonu Colariču, vodji odnosov z javnostmi Gregorju Kosu, v glavno pisarno MOL-a, načelnici Oddelka za kulturo Nelidi Nemec ter na e-naslove pobude@ljubljana.si, info@skuc.org in info@zvpl.com

Povezave:
Gremo v kino, Ičo Vidmar | Mladina št. 12/02
SKLEP o določitvi javne infrastrukture na področju kulture | Uradni list, 1. februar 1999

Kino Šiška - thumbnail

Kino Šiška