v rubriki glasba:
.. / / / 14.02.2005

Anže Palka in Presneti vohuni - Daj denar

Anže Palka je v slovenski glasbi novo ime, sicer pa gre za kantavtorja, ki je trenutno na podiplomskem študiju kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kantavtor? V Sloveniji to prevečkrat predstavlja nekoga, ki sicer napiše avtorsko besedilo, vendar gre še vseeno za priredbo - primerov v zgodovini imamo dovolj. No, Anže Palka ni eden od teh!

Anže je skupino Presneti vohuni začel sestavljati pred približno dvema letoma in danes jo sam opiše tako nekako: "Vokal in kitara kot zgodba, flavta kot solo instrument in barva celotne zasedbe, bas za polnilo in bobni za lahkoten jazzovski ambient in vzdušje." Jaz se strinjam! Flavta Borisa Bizjaka pogosto spomni na Iana Andersona in zares pritegne poslušalčevo uho. Bas kitare Uroša Usenika seveda ne slišimo prav pogosto, vendar bi bilo brez njega vse skupaj zelo prazno. Dejan Gebert za bobni pa narekuje dinamičen, a hkrati lahkoten ter neponavljajoč ritem.

Tako smo dobili okostje, seveda pa nam manjka vsebina, bistvo... in vodja zasedbe - Anže Palka. Trinajst skladb, trinajst besedil, trinajst zgodb. Blues, jazz, rock, poezija, world beat, mantre, zydeco, šanson in še kaj bi našli v njegovem silnem prepletu glasbe in besedil.

Naslovi Svetovalka Moneta, Komarjev ples, Kurtizana nazarenska, Zadnje minute, Gospod McVoy, Rdeči čeveljci, Gusar Pirat, Žalujoča vdova, Kje si, Ena in edina, Te bom, Yo Mann in Tu in zdaj vam ne bodo povedali skoraj nič, dokler jih ne boste slišali. Ob nekaterih se boste nasmejali, ob nekaterih zgolj nasmehnili, druga vas bodo pripravila do razmišljanja, nekaj pa je tudi takih, kjer lahko zgolj sproščeno poslušate.

In v času, ko v Sloveniji glasba kar prekipeva od avtorskega zanosa in izvirnega izraza, je tale plošča pravi balzam za ušesa. Vsem iz prvega dela prejšnjega stavka, pa bi svetoval, da si poslušajo skladbo Yo Mann - mislim, da bi se lahko mnogi slovenski izvajalci prepoznali v njej.

In ker sam vedno zganjam cirkusa okoli tega, kako pomembna je vsebina prvenca, ampak da bo šele druga plošča pokazala resnično vrednost in kvaliteto nekega izvajalca? Mislim, da o kvaliteti Anžeta Palke in Presnetih vohunov ni nobenega dvoma!

In če želite imeti na polici ploščo zares kvalitetne glasbe in zanimivih ter izvirnih besedil - ali pa jo želite podariti kakšnemu pravemu ali zgolj navideznemu ljubitelju glasbe, da bi preverili njegovo iskrenost - imate sedaj odlično priložnost. Daj denar je nezgrešljiva izbira!

Anže Palka in Presneti vohuni: Daj denar
(leto izdaje 2005, založba Nika)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.