v rubriki glasba:
.. / / / 20.05.2004

Leteči odred - Razglednice

Leteći odred so se v kolektivni spomin zapisali s skladbo Ružica pred nekaj leti, nato so padli v manjšo krizo, lansko leto izdali ploščo z največjim uspešnicami, pred dnevi pa so izdali novo studijsko ploščo, ki so jo naslovili Razglednice.

Na čelu skupine iz Osijeka je že vseh trinajst let Denis Dumančić, pevec, pisec besedil in glasbe, ki je tokrat okoli sebe zbral nekoliko spremenjeno skupino. Hrvoje Hum igra bas kitaro, Alen Vekić kitaro, Dado Stojković sedi za bobni, Marijan Kiš pa igra na klaviature. Ob vseh gostih je najbolj zveneče ime zagotovo Dražen Žerić Žera iz Crvene Jabuke.

Sicer pa skladbe in glasba niso prav nič posebnega in če preletite naslove, boste našli tudi skladbo Poznata stvar in prav to drži za celotno ploščo. Leteći odred tokrat niti malo ne skrivajo, le da so njihovi največji vzorniki Plavi Orkestar, ki pa jih še lep čas ne bodo dosegli.

Šuti se začne s trobili in ima nekaj latino temperamenta, sicer pa zelo spominja na njihovo največjo uspešnico Ružica in je prva v nizu skladb, ki spomnijo na Plavi Orkestar. Kažu se začne nekoliko bolj vokalno in deluje zelo lahkotno, slišimo celo nekaj solo kitar, vendar pa je skladba proti koncu že precej razvlečena.

Šta je tu je ima precej akustičen uvod, mešata se vpliva Plavog Orkestra in Crvene Jabuke, za popestritev zvoka pa so vključili nekaj malega godal. Prolazim pored tvoje kuće ima smešen uvod z nekakšnim melosom, vokalno pa zelo spominja na Dina Merlina in je podobno kot Kažu proti koncu nekoliko razvlečena.

Razglednice je naslovna pesem, ki ima refren, ki gre močno v uho, medtem ko je Kao da Dinamo i Hajduk igraju zagotovo najslabša pesem na plošči. Spomnil sem se na Ritem planet, kar pri glasba in tudi kje drugje ni niti približno dobro, temveč naravnost obupno. Čuden najstniški pop s trapastim besedilom in obupno glasbo!

V skladbi Ljubav ne postoji gostuje že omenjeni Žera iz Crvene Jabuke, čigar glas pa je težavno razločiti, saj sta si njegov in Dumančićev vokal precej podobna in pesem, ki sicer spet spominja na Crveno jabuko, nima pravega zvoka.

Omenil sem tudi že skladbo Poznata stvar, ki v klavirskem uvodu spominja na pravzaprav vse zadnje uspešnice Nuše Derenda in da, tudi to ni najboljše. Zelo, zelo bled pop, ki ga popestri edino saksofonski solo del.

Najbolj živahna in tudi instrumentalno pestra je predzadnja skladba Javi se, ki bi ji lahko označili kot pop rock, sliši se tudi nekaj več kitar, zvok pa nekoliko kazijo le synthi. Plošča se zaključi s skladbo Jednu mladost imam, ki instrumentalno in melodično močno spominja na legendarno Tiho teče Sava Plavog Orkestra, besedilo pa spomni na zimzeleno Bolje biti pijan, nego star.

Leteći odred niso nikoli sloveli kot posebno kvalitetna skupina, temveč predvsem kot skupina, ki zna poskrbeti za relativno dober žur, če je večina občinstva sestavljena iz žensk, po možnosti najstnic in vsaj približno opitih mladeničev, ki iščejo avanturo. Za eno noč seveda!

Žal pa je takšna tudi njihova glasba - za eno poslušanje, potem pa so že dolgočasni. Tisti z boljšim spominom se jih boste spomnili celo kot nastopajoče na Rock Otočcu (mislim, da je bilo to leta 1999, v prvem letu na letališču v Prečni), po plošči sodeč pa bodo kaj hitro padli v spomin ali celo pozabo. Kot stare orumenele razglednice vaše bivše, ki jih v predal spravljate nekaj let, potem pa pozabite nanje in jih naposled vržete stran.
Leteći odred: Razglednice
(leto izdaje 2004, založba in distribucija Dallas)
Ocena: 3

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Leteci odred - Razglednice - thumbnail

Leteci odred - Razglednice