v rubriki glasba:
.. / / / 09.05.2003

Asian Dub Foundation: Enemy of the Enemy

Po neverjetno uspešni in odlični plati Community Music so se politično osveščeni nažigači Asian Dub Foundation vrnili z novo godbo, novimi "statementi" in novo zasedbo. Novo v toliko, da so dobili novega producenta Adrian-a Sherwood-a in izgubili mnogo več. Svojega glavnega MC-ja in vodilni glas, ki je v neki meri dodobra predstavljal ADF, Deederja Zamana.

Enemy of the Enemy je za ADF z izgubo Deederja, ki je s svojim vokalom dal tisto drugačno platformo godbi, nekako prelomna plata. Asian Dub Foundation so bili prisiljeni predrugačiti svoje vrste, vendar se odhod še kako čuti. Čeravno sta v njegove čevlje stopila kar dva MC-ja, je "manjko" prisoten in občuten na vseh ravneh.

Kakorkoli že, pa jim ne moremo očitati pomanjkanja strasti in politične udarnosti, že prvi komad Fortress Europe je pravi političen apel v njihovem stilu in odličen začetek platke ter po mojem skromnem mnenju tudi potencialni hit. Sinead O'Connor (očitno zadnje čase rent-a-voice) doda svoje v 1000 mirrors, počasnem down beat komadu z odličnimi dubovskimi vložki. Drugi komadi nekako razvodenijo v smislu že nečesa slišanega, istega in enoličnega. Mogoče velja omeniti še La Haine in 19 Rebellions, ki s spogledovanjem z nečim drugim in zanimivim nekako gledata iz povprečja.

Adrian Sherwood je resnično ustvaril kar prave zvočne podlage in jih producentsko odlično zaokrožil v celoto, vendar pri tem manjka "duh" prejšnih časov. Duh, ki je bil tako prisoten na Rafi's Revenge in Community Music, duh ki je grabil, vpil, nažigal in lebdel.

Skratka nekaj manjka, nekaj ni kompletno. "Sovražnik sovražnika" ima še vedno politično angažiran ton, kot vsi ploščki Asian Dub Foundation, manjka pa nekaj povsem drugega, nekaj nedoločenega, nekaj, kar na koncu loči album od odličnega in dobrega. Če hočete uživati ADF v svoji pravi moči, raje zgrabite katerega od prejšnjih albumov.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

ADF-platka - thumbnail

ADF-platka