v rubriki glasba:
.. / / / 31.08.2004

Baha Men - Holla!

Mnogi se sedaj sprašujete, kdo za vraga so Baha Men, a upam si staviti, da ste pred štirimi leti mnogi veselo skakali, plesali in celo prepevali ob njihovi največji in celo z Grammyjem nagrajeni uspešnici Who let the dogs out? ...

No, svoj prvenec Junkanoo so Baha Men izdali že leta 1979 in nato znova še leta 1992, tedaj pa so želeli svetu predstaviti tradicionalno bahamsko glasbo in ples "junkanoo", ki pa so jo predstavili v nekoliko modernejši inačici.

Leta 2000 je prišel njihov največji uspeh in po mnenju kritikov tudi njihova najboljša plošča Who let the dogs out? z istoimensko uspešnico, ki je presegla pet milijonov prodanih izvodov. Vmes so seveda snemali in nastopali, nekaj pozornosti svetovne javnosti pa bi znova radi poželi z albumom Holla!.

Osebno dvomim, da jim bo uspelo, saj sem v njihovi glasbi pogrešal nekaj več domišljije, tako pa se mi je v številnih skladbah zazdelo, da so obtičali v osemdesetih in veliko skladb močno spominja na K.C. and The Sunshine Band, recimo naslovna Holla!, Hold ya head, Jump in Music.

Nekoliko bolj v spominu ostane le skladba Tempted, pa še to le zato, ker me je spomnila na nek popularen duet, ki se je veliko vrtel lansko poletje. Skladba Lemmeworkit spomni na Beastie Boys, le če bi ji postavil na kakšno plažo, kjer bi stregli cocktaile in zraven skušali prepričati z glasbo! Ne bi jim uspelo, verjemite!

Plošča se zaključi s skladbami '69, Summertime girls in Put'm up, ki spominjajo na dva izvajalca, ki jih vsi (žal) povezujejo z reggaejem - Shaggyja in Seana Paula. Pri Baha Men je sicer glasba tista, ki ima nekaj, a le nekaj reggae vibracij, a to vokalno oponašanje ni ne prepričljivo, kaj šele priporočljivo.

In prav tukaj najdemo tisto bit, ki bi poslušalce prepričala k poslušanju. Zakaj bi kupovali (beri: poslušali) skupino, ki na neprepričljiv in neizviren način oponaša oponaševalce, ki so sicer zelo priljubljeni, a še to bolj zaradi duetov s privlačnimi pripadnicami nežnejšega spola, kot p azaradi glasbene kvalitete.

Baha Men so skupina, ki je že lep čas prisotna na glasbeni sceni in ki je začela nekoliko bolj tradicionalno in morda se bodo v naslednjih letih spričo neuspeha vrnil h koreninam, tako kot so to storili The Gipsy Kings in za glasbo bi bilo to zagotovo zanimivo, saj v poplavi etno oziroma world music skupin z Bahamov ni slišati nič zanimivega.

Baha Men: Holla!
(leto izdaje 2004, založba S-Curve, distribucija Dallas)
Ocena: 2

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Baha Men - Holla - thumbnail

Baha Men - Holla