v rubriki glasba:
.. / / / 23.02.2004

Bombe izdajajo Da best mp3-je

Hevi mental zasedba Bombe je bila v '90 pravi ljubljanski mikro fenomen - s svojimi rednimi četrtkovimi seansami v Palmi - kjer se je poleg njih zvrstilo še mnogo bendov. Bombinih 12 "da best" komadov boste našli tudi na internetni strani Dravlje records, album je v MP3 obliki - na disk pa ga lahko prekotalite čist' brez zadržkov.

Jaz se že veselim poslušanja, downloadanja in spominjanja na tiste čase, ko sem še vsak drug četrtek pikiral iz zgornje štenge v Palmi, bolj drzno kot naši orli, direkt v poden - medtem ko so Bombe že x-tič igrale Flašo pira.

Spodaj le še biografija in še enkrat povezava na Bombin "da best" MP3 album :)

Biografija

Vžigalno vrvico tega projekta sta prižgala Bole Saša in Gregor Tomc konec osemdesetih let. Spoznal ju je Peter Lovšin in kmalu po prvem srečanju je Saša uglasbil nekaj Gregatovih tekstov, ki jih so bili prehudi še za Pankrte. Billija je na vajo pripeljal basist Bico in eksplozivno polnjenje je v tulec zbil bobnar Jože Hren.

Skupina je več mesecev preživela v zaklonišču za moščansko gimnazijo in zvadila skladbe za prvi album z naslovom Zvočni zid. Tako kot Pankrtom jim je možnost za snemanje v studiju in izid omogočil Dušan Velkavrh in založba Corona. Kaseta, ki je izšla leta 1992 je padla že na prvem izpitu pri posebni komisiji, ki so jo ustanovili na radiju Slovenija. Vse skladbe so bile ocenjene kot neprimerne (cenzurirane) za predvajanje na nacionalnem mediju. Skupina se je poskusila izstreliti iz anonimnosti z več (pre)glasnimi nastopi, vendar jih je svojevrstna interpretacija izvrgla v breztežnostni prostor med slovensko alter sceno in mainstream rockom. Kljub podpori nekaj sto fanatičnih navijačev, se je prodaja nosilca zvoka uvrstila v kategorijo "looserjev".

Leta 1993 se je skupina preselila iz vlage atomskega zaklonišča v opojno meglico ljubljanske diskoteke Palma. Naslednja tri leta in pol so divje zabave željnim obiskovalcem vsak četrtek preigravali svoje stare skladbe, vadili nove in eksperimentrali z tujimi rock himnami. Kmalu so se ti četrtki postali citadela nove slovenske rokovske ustvarjalnosti. V tem času je v Palmi nastopilo približno sto petdeset novih skupin in mnoge, ki zdaj snemajo že drugo ali tretjo ploščo, so tam nastopile celo prvič.

Leta 1994 so Bombe izdale drugi album z naslovom Metafizične svinje. Na zgoščenki, ki je izšla pri BOMBE RECORDS, so kot dodatek objavili tudi večino skladb s prve kasete. Na ploščku, ki je zmedel stare oboževalce in pridobil nekaj sto novih je tudi, zdaj že zimzelena, skladba Srečen. Le ta je bila nominirana za Zlato noto (zdaj petelini) v kategoriji "najboljša rock skladba" in se uvrstila na vrh večine slovenskih glasbenih lestvic. Istega leta je samozaložba Bombe records izdala tudi kompilacijo Desna scena, na kateri je bil izbor najbolj zagnanih izvajalcev, ki so nastopili v Palmi.

Po skoraj dvesto nastopih ob četrtkih in divjanju po Sloveniji med vikendi so se odločili za nov izziv. Tehno rock. Album z naslovom Sladka pozaba je izšel leta 1997. Kitare in vokal so "žgale" kot pristoja imenu skupine, vendar so bobne in bas nadomestili hardcore tehno sampli. Poslušalce in medije je inovacija osupla, prodaja plošče pa je dosegla rekordno nizko številko. Po promocijski turneji je skupini padla tudi koncertna tržna cena.

Govorice o razpadu so se začele širiti in skupina se je odločila za brodolom z razpetimi jadri (biografija Bole Saša).

S pomočjo interntea glasba Bomb nikoli ne bo šla v pozabo, zato le obiščite Dravlje records in si pretočite Da best od Bomb.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Bombe - thumbnail

Bombe