v rubriki glasba:
.. / / / 17.04.2004

Intervju s skupino Backstage

O skupini Backstage smo pisali pred kratkim, ko smo predstavljali njihov prvenec, ki so ga preprosto naslovili Backstage, izšel pa je pri založbi Nika. Opisali smo jih energičen in dinamičen band, ki pa jim manjka nekoliko bolj samosvoj glasbeni izraz, kar je pri mladih skupinah skoraj obvezno za uspeh. No, odločili smo se, da jim zastavimo nekaj vprašanj in razjasnimo nekaj neznank...

Kako in zakaj ste se začeli ukvarjati z glasbo? Kako je nastala skupina Backstage in kdaj? Kaj naj bi predstavljalo vaše ime?

Skupina Backstage je nastala oktobra 2001 v malo drugačni zasedbi kot je sedaj, na Metelkovi v Ljubljani, v zaodrju Gala Hale oziroma backstage-u, torej od tod ime. Skupina je nastala iz razpadlih bandov kot npr. Harnes, P.I.T.A., No Excuse.

V tem trenutku - mislite oz. upate, da boste z glasbo veliko zaslužili ali vam je trenutno to le zabava?

V današnjem svetu je z glasbo zelo težko zaslužiti kaj več kot za pokritje stroškov (prevozi, strune, kabli, opne za bobne...), torej če ne bi imeli toliko želje in veselja do ustvarjanja, bi že zdavnaj odnehali.

Po vaši plošči sodeč je moč sklepati, da so med vašimi največjimi vzorniki Green Day? To drži in ali imate še kakšen zelo očiten vzor?

Težko bi se opredelili za enega oz. nekaj bendov, ki naj bi bili naš vzor. Green day so prebudili zamrlo punk sceno, ki je zdaj znana kot punk rock in ni več bazirana na političnih prepričanjih. Seveda, album Dookie je svetovna uspešnica in jasno, da je pustila svoj pečat tudi na nas in še vedno si ga z veseljem zavrtimo. Drugače pa smo feni uveljavljenih skupin založb Fat-wreck, Burning heart in Epitaph ipd. Vsak ima pač svojih nekaj bendov, ki so mu najljubši.

Podobno glasbo kot vi ustvarjajo tudi Dreamwalk ? vas z njimi družijo prijateljske vezi ali ste si konkurenti?

Dreamwalk so naši prijatelji in se z njimi pogosto družimo. Tako kot mi tudi oni vadijo na Metelkovi, stil pa je stvar, s katero se ne obremenjujemo, vsak pač dela, kar čuti in kar ga veseli.

Na vašem prvencu je zbranih kar šestindvajset pesmi, kar je zelo veliko. Vendarle se nekatere pesmi ponovijo, saj so posnete tako v angleškem kot v slovenskem jeziku. V katerem jeziku ste ustvarjali na začetku, zakaj ne več in kateri jezik vam bolj leži?

Pesmi na tem albumu so stare tudi po 6 let in marsikatera je prišla iz naših razpadlih skupin. Takrat smo bili še precej mladi in na kaj drugega kot angleščino sploh nismo pomislili. Kasneje pa se je porodila ideja, ki jo podprla tudi naša založba, da bi z uporabo slovenščine to glasbo lažje približali širšim množicam, saj je naša glasba precej hitra in je besedila v angleščini težko razumeti. Zdaj pesmi nastajajo v obeh jezikih, odvisno od razpoloženja "Besedilopisca".

Kaj je po vašem mnenju tisto, kar vas dela boljše ali drugačne od ostalih slovenskih punk skupin, ki jih ne manjka in kar bo prepričalo občinstvo, da ste vi tisti pravi in boljši?

Backstage so najprej trije dobri prijatelji (skupino je medtem zapustil basist Miha Kukar, električno kitaro pa je z basom zdaj zamenjal Mitja Uhan, op.av.) in šele nato glasbeniki oz. glasbena skupina. To daje neko posebno vzdušje, ki ga ljudje občutijo na naših koncertih. Vedno delamo to kar nas veseli, nikakor pa nočemo tekmovati z drugimi slovenskimi bendi.

Kako nastaja vaša glasba ? so prej besedila in potem glasba, je obratno ali vse skupaj nastaja z roko v roki? Ali pri ustvarjanju sodelujete vsi člani skupine?

Ideja za pesem pride od enega člana, potem pa vsak doda svoj pečat pesmi, edino besedila piše večinoma naš pevec in basist Mitja. Včasih je najprej besedilo, včasih glasba.

Za mlade skupine je značilno, da dolgo časa pripravljajo skladbe za prvenec in potem pozabijo na nove pesmi. Imate vi že pripravljenih kaj novih pesmi in ne boste obtičali pri prvencu?

Imamo 5 novih pesmi, ki bi jih lahko odigrali na prvem koncertu in še kakšno, ki jo bo treba še malo izpiliti in ji dodati končno podobo, tako da lahko govorimo o približno 10-ih novih komadih. Idej v glavah pa je še precej, tako da se ni za bat, da bi ostalo pri teh, ki so na plošči.

Vaš producent je bil JeTi. Kako je vplival na vašo glasbo oziroma vaš zvok?

Za tiste, ki niso tako domači v glasbi naj povem da se za imenom JeTi skriva Jurij Toni, ki je produciral že Pankrte in je res mojster svojega poklica. S svojimi izkušnjami nas je naučil marsikaj novega in je sigurno pustil svoj pečat na tem projektu.

Dandanes je vedno več skupin, ki združujejo različne, nasprotujoče si glasbene zvrsti v t.i. hibride. Vas to zanima in bi morda dovolili kakšnemu DJ-ju, da bi elektronsko predelal vaše pesmi?

Tudi pri nas gre za mešanje stilov, samo ni tako opazno, ker gre za ska, reggae, rock 'n' roll, ki se v tej zvrsti pogosto pojavljajo in nekateri sploh ne opazijo, da gre za več stilov. Kar se pa elektronike tiče, sami verjetno v to smer vsaj zaenkrat ne bomo šli, če pa bi se pojavil nekdo z neko dobro idejo za predelave, pa ne bi imeli nič proti.

Kaj pripravljate v bližnji prihodnosti ? koncerte, promocijo plošče, videospote...

Ravno v teh dneh je na televizijske ekrane prišel naš spot, ki bo promoviral ploščo za komad Misel nate. Končan imamo še spot za komad Sofistikator, pogovarjamo pa se še za enega v angleškem jeziku, da predstavimo tudi ta del plošče. Koncertov bo kar nekaj, predvsem bi izpostavil festivala Born to be wild in Rock Otočec. Za ostale koncerte pa bo treba obiskati našo spletno stran, kjer so vsi znani koncertni datumi, takoj ko jih organizator koncerta potrdi. Nekakšna promocija plošče in videospota pa bo koncert 24.4. v Gala hali na Metelkovi.

Kakšno globoko sporočilo za naše bralce?

20000 milj pod morjem?

Hvala za vaš čas in obilo uspehov te dobre glasbe še naprej!

Hvala, enako.

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Backstage - thumbnail

Backstage