v rubriki glasba:
.. / / / 25.11.2001

Britney Spears: Britney

Britney Spears se po prvencu ...Baby, One More Time ('99) in drugem albumu Oops!...I Did It Again ('00) spet vrača na glasbeno sceno. V resnici sploh nikoli ni odšla, le spremenila se je! Seveda, saj vsaka sedemnajst-letnica enkrat odraste, postane močnejša, zrelejša, a še vedno dovolj popularna, da porazi samega kralja popa in si v prvem prodajnem tednu pribori prvo mesto na Billboardovi lestvici!

Britney je odrasla, čez nekaj dni bo praznovala dvajseti rostni dan in njena založba se že od njenega prejšnjega albuma zaveda, da Britney ne bo večno mladoletna šolarka. Zato so se založbi Jive, ki že vsa ta leta skrbi za Britney in njen "biznis", da je čas za spremembe!

Zato so tokrat za producentske vajeti poleg stalnih Britneyinih spremljevalcev (Rodney Jerkins, Rami, Max Martin, ...) poprijeli producentski duo The Neptunes, ki sta zakrivili tudi prvi single I'm a Slave 4 U in njen prijatelj in skorajšnji ljubimec Justin Timberlake. Zato nam tretji izdelek iz korporacije Britney kaže novo, urbano, post-apokaliptično in (skoraj) odraslo Britney!

Kaže nam Britney, ki noče biti več dekle (I'm Not a Girl, Not Yet a Woman - uuh, Justin), Britney, ki govori o fantih (Boys - uuuh, Justin), Britney, ki je nestrpna (Anticipating - uuuuh, Justin), Britney, ki je osamljena (Lonely - uuuuu, porkafiks, Justin, zdej bo pa treba kmalu po poročni prstan / kondome), Britney, ki je bila vsa ta leta preveč zaščitena (Overprotected) ...

Na albumu je skupaj dvanajst skladb, od katerih je po vzoru iz prejšnjega albuma ena priredba. Tokrat je to I Love Rock 'n' Roll, ki pa na žalost ni vredna omembe. Staviti je, da bo imel tretji album vsaj tri hite, dva izpod rok Neptunesov (Boys in aktualni single 4 U), ter pocukrano I'm Not a Girl, Not Yet a Woman, ki ga je napisala angleška pop senzacija Dido, sproduciral pa duet Rami/Martin. Najbrž bo neprezrta ostala tudi lahkotna Let Me Be in mogoče na avtobiografska What It's Like To Be Me, ki jo je s pomočjo Wadea Robsona sproduciral Justin Timberlake.

Za zaključek: Britney je zagotovo Britneyina najboljša in tudi najbolj osebna plošča, saj je pri nekaj štiklih sodelovala tudi sama, kar pa (očitno) še ni dovolj za odličen izdelek. Skozi naslove pesmi, besedila lahko začutimo kako se še včeraj teen pop šolarka hoče preleviti v glasbeno pop divo. Transformacija najbrž ne bo tako hitra in enostavna, še Madonna ni postala Madonna čez noč, zato bo morala Briteny še pridno delati ...

Britney pa bo z zvočno podobo tretjega albuma (še vedno) zadovoljevala predvsem takoimenovano "Generacijo Y," ki ima v ZDA največjo kupno moč - kar pa je tisto kar šteje v glasb(eni industrij)i.

Britney Spears: Britney
(leto izdaje 2001, založba Jive, distribucija Dallas)
Ocena: 3,5

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Naslovka plošče <i>Britney</i> - thumbnail

Naslovka plošče <i>Britney</i>