v rubriki glasba:
.. / / / 18.03.2005

Cinderella - Rocked, Wired & Bluesed: The Greatest Hits

Cinderella so se vrnili!!! Kdo? Cinderella - še eni v vrsti glam metalcev iz osemdesetih let. Vrnili so se?! Kdaj so pa odšli? Odgovori sledijo...

Cinderella nastanejo leta 1985, seveda na uspehu skupin Mötley Crüe, Guns N'Roses, Poison, Van Halen, Scorpions, Bon Jovi in drugih, ki niso želeli biti tako zelo heavy metal, preveč pop ali celo disco.

Glavno gonilo skupine Cinderella je bil vseskozi Tom Keifer, solo kitarist, pevec in glavni tekstopisec, ob sebi pa je imel še basista Erica Brittinghama, bobnarja Freda Couryja in kitarista Jeffa LaBara.

Prvenec Night Songs so izdali leta 1986 in na tej zbirki uspešnic z zelo dolgim naslovom so zbrane Night Songs, Shake me, Nobody's Fool in Somebody save me. Skupini so tedaj očitali, da so zgolj slab ponaredek zasedbe Bon Jovi, Tomu Keiferju pa, da želi preveč oponašati Stevena Tylerja.

Dve leti kasneje, nova plošča Long Cold Winter in Cinderella so bili dve leti starejši in tudi bolj izkušeni, v glasbo so vnesli nekoliko več bluesa in postali bolj samosvoji. Uživali boste lahko v suiti Bad Seamstress Blues / Fallin' apart at the seams, Gypsy Road, baladni Don't know what you got (till it's gone), pa The last mile, Long Cold Winter, If you don't like it in avtobiografski Coming home. Plošča je ponudila vrsto uspešnic, skupini prislužila spoštovanje kritikov in oboževalcev, na turnejo pa so odrinili skupaj z glasbenima velikanoma - skupinama AC/DC in Judas Priest.

Dve leti kasneje je sledila plošča Heartbreak Station, kjer je skupina združila zvok dveh skupin, ki so ravno tako močno vplivali nanje - Aerosmith in The Rolling Stones. Na zbirki uspešnic boste lahko prisluhnili pesmim The more things change, Shelter me, Heartbreak Station in Winds of change.

In kot pri vseh skupinah, so tudi pri Cinderelli nastopile težave - Tom Keifer je imel težave z glasom in ko so štiri leta kasneje izdali ploščo Still Climbing, njegov glas še vedno ni bil povsem ozdravljen, poleg tega pa je bil v skupini nov bobnar Ray Brinker. Plošča je ponudila dve uspešnici - Blood from a stone in Hot and bothered (ta se je znašla tudi v filmu Wayne's World), nato pa so nastopile še večje težave.

Sredi devetdesetih se je glasbeni svet močno spreminjal in tisti, ki glasbo spremljate, seveda veste, da so v tistem obdobju glam metal skupine kot po pravilu razpadale oziroma izginjale. Cinderella niso bili več zaželjeni pri svoji založbi, glasbene televizije in radijske postaje jim niso bile več naklonjene in skupina se je razšla.

Leta 1996 so se znova zbrali v izvirni postavi in posneli zbirko uspešnic Once upon a..., leta 2000 in 2002 so bili na turneji skupaj z ravno tako ponovno oživljenimi Poison in nato so Cinderella znova poniknili do letošnjega leta, ko je izšla pričujoča zbirka uspešnic, s katero želijo Cinderella dokazati, da še vedno delujejo in da lahko tudi od njih kaj kmalu pričakujemo kakšen nov studijski izdelek.

Cinderella so bili zagotovo skupina, ki je v ta nenavadni pojem glam metala vnesla največ pop elementov, največ balad in so v glasbo vnesli tudi godalne in orkestralne aranžmaje, kar je bilo tedaj morda celo nerazumljeno in pred časom. Z današnjega vidika je njihova glasba ostala nekje v prvi polovici devetdesetih in tako za časom in navkljub optimističnim napovedim menim, da njihova vrnitev ni potrebna. Zbirka je odličen vpogled v njihovo delo in naj bo to dovolj.

Cinderella: Rocked, Wired & Bluesed: The Greatest Hits
(leto izdaje 2005, založba The Island Def Jam Music, distribucija Multimedia)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.