v rubriki glasba:
.. / / / 26.02.2005

Crazed Farmers - First crop

Odkrito priznam, da za zasedbo Crazed Farmers do nedavnega še nisem slišal, a sem pred recimo dvema mesecema z različnih ust slišal nekaj zanimivih mnenj o tej mladi zasedbi - nekateri so bili mnenja, da gre za skupino za časom, drugi, da gre za še ene retro nenavadneže, nihče pa ni bil povsem prepričan, kaj je v ozadju Crazed Farmers.

In ko sem še sam nekajkrat poslušal ploščo, sem bil podobno razdvojen - Crazed Farmers je nemogoče opredeliti, saj igrajo zmes rocka, HC-ja, punka, rock'n'rolla, hard rocka in bluesa - vse skupaj z močnim garažnim navdihom. Ni se mi zdelo pomembno, ali so za ali pred časom ali zgolj ujeti v neki časovni zanki. S temi vprašanji sem nisem ukvarjal, ko sem poslušal Dicky B. Hardy in nato Kiks ali pa Hic Et Nunc ali iz čisto drugega žanra skupino Hiša.

Plošča First Crop kljub nekaterim očitnim pomanjkljivostim - vokalno in pogosto tudi produkcijsko je vse skupaj zares slabo in skoraj neprebavljivo - glasbeno dušo in osebnost. Pa čeprav je ta duša zaprta v garaži in čaka na svojo priložnost.

Slišimo kar precej bluesa - pa čeprav se ta sprehaja od zelo grotesknih, do zelo klasičnih ali z rock'n'rollom pomešanih oblik. Kitare so odlične - ali gre za čiste ali umazane riffe, včasih raztrgane, drugič lepo povezane, pa hipnotično hitre in navite ali bolj zapeljive. Ritem sekcija - v prvi vrsti udarna, zanesljiva in na trenutke - v glasbenem smislu - nepredvidljiva.

Skratka, vse lepo in prav. Ampak vokal... vokal je naravnost grozen in to predvsem zato, ker se ga ne sliši - ali je skrit za glasbo, preveč popačen ali zgolj nerazločen. A če boste odprli knjižico z besedili, boste videli, da fantje imajo kaj povedati in da sploh niso klišejski ali dolgočasni.

Tudi 21 skladb dokazuje, da fantom pri ustvarjanju glasbe ni bilo dolgčas in da je kreativnost na njihovi strani - treba bo le popraviti produkcijo in se odločiti, kako pomembna sta v njihovi glasbi vokal in besedila. Čeprav so tudi zgolj instrumentalno več kot zanimivi.

Crazed Farmers: First crop
(leto izdaje 2004, založba Nika)
Ocena: 3,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Crazed Farmers - thumbnail

Crazed Farmers