v rubriki glasba:
.. / / / 12.10.2004

Ego Malfunction - Perspectrum Over-ride

Ego Malfunction že od samih začetkov v drugi polovici devetdesetih veljajo za drugačen in zelo samosvoj band, ki se ni nikoli omejeval z žanri in željami drugih. Po dveh ploščah - Ego Malfunction in Guilty all over ter krajšem premoru se je ekipa znova zbrala in pred časom izdala svojo tretjo ploščo Perspectrum Over-ride.

Ego Malfunction še vedno delujejo kot kvartet v postavi Mirsi (bobni), Thierno Diallo (bas), RR (kitara) in seveda Jason G (vokal), pomagala sta tudi Vanja Novak (klaviature) in Marjan Stanić (tolkala), poživljajoče spremljevalne vokale pa sta prispevala Emanuela Montanič in Boris Kandare.

V primerjavi s prejšnjo ploščo Guilty all over so Ego Malfunction mnogo mirnejši, v zvoku ni več sicer nekoliko pritajene heavy metal agresije, zvok se giba okoli Red Hot Chili Peppers funka, slišimo nekaj vzorcev bluesa in hard rocka, kar da zanimiv končni rezultat.

Zanimivi kitarski uvodi, nato ritmično zelo raznolika nadaljevanja, polna prelomov in zanimivih prehodov v refrene, solo vložki niso nujno zlo, ampak tisto, kar skladbo obogati, presenetljivo pa je najslabši del Jasonov vokal - značilen in prepoznaven, vendar prevečkrat nerazločen.

In prav ta slabost utegne biti pomembna, saj se mi zdi, da bi Ego Malfunction s to ploščo lahko dosegli veliko več, še posebej, če jo bodo v značilnem energičnem slogu predstavljali tudi v živo. Tako bodo ljudje najverjetneje bolj poslušali odlično glasbo kot zanimiva, a nerazumljiva besedila, ki pa so ravno tako zelo pomemben del celotne podobe skupine.

V spominu bodo zagotovo ostale skladbe This feeling you have, Something's going wrong, A travelin' song in High insight, žal pa človek proti koncu plošče dobi občutek, da je vse že slišal v prejšnjih skladbah in za skupino, ki je sposobna veliko več, to ni najboljše.

Ego Malfunction sestavljajo odlični glasbeniki, obenem pa imajo v Jasonu enega najboljših frontmanov v Sloveniji, vendar pa jim s ploščo Perspectrum Over-ride vrnitev na odre najbrž ne bo uspela, kot so si sami želeli. Vsekakor pa upam, da nas bodo še naprej navduševali v živo in da bo tudi naslednji studijski izdelek bolj prepričljiv.

Ego Malfunction: Perspectrum Over-ride
(leto izdaje 2004, založba B POP)
Ocena: 3,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Ego Malfunction - Perspectrum Over-ride - thumbnail

Ego Malfunction - Perspectrum Over-ride