v rubriki glasba:
.. / / / 31.08.2001

Dj Umek: techno pumpa

Govori hitro in prijazno. Kaj dogaja? Vse cool? Vse cool! Vsak tak intro vedno znova zveni kot recikliran loop. Hišna založniška znamka Recycled Loops se drži dobro. Dalje. 15 mesecev je od tedaj, ko si se nazadnje postavil za gramofone na rodni grudi. 15? "Ja ni bilo časa. Najprej je kazalo, da doma ne bom vrtel kakšnega pol leta. Prezaseden. In smo že tukaj, ne. Tudi za ta edini velenjski datum (1.9.), sem moral odpovedati nastop, kje drugje."

DJ Umeka najdemov na deck prižnici techno floorov v Nemičiji, Angliji, Španiji, Belgiji ... pravkar sta se z Valentinom vrnila iz daljno-azijske turneje (Singapur, Japonska). DJ špili so ob vikendih. Prej in potem je v varstvu stevardes in na sprehodih po letaliških hodnikih. Vmes pa, ... fitnes & bike zjutraj - vu meter za njegovo kilažo zdaj miruje na željenem minimumu, potem studio, kjer res mrcvari digitalno orodje in ... kompostira, ne, ... vliva, tudi ne, ..., konstruira, mogoče, ... reciklira, precej, ... sestavlja, tudi, ... urbanizira zvočne fragmente, ouau. Naj ostane ta.

Obstajata dva koncepta, ki mi jih je razložil na sladkem primeru. Daniel Miller, glava in žep založbe Mute Records, mu je naročil remix za nov single I Feel Loved svoje elite Depeche Mode. "Najprej sem mislil, da hoče remix, kot remix. Vzamem komad, ... (dobim ga že razstvaljenega na posamezne tracke). Vsaka linija posebej. V to strukturo začnem vstavljat razne efekte, odmeve, ipd., ... malo se poigram z njimi, dodam še kakšne druge, x sounde, naredim intro, pa outro, ... konstrukcijo navzven ne predrugačim, le sfriziram jo, kao, ne." Spet Miller na liniji.

Kao, "ja, fino, ampak ti si techno freak, .. naredi nam ta komad (zdaj) techno." "Potem sem zaštekal?", šopa Uroš Umek, ex mladinski košarkarski reprezentant, s štorijo naprej. "Vzamem samo vokal in ga sporadično impliciram v en čist drug, čist drugačen, svoj komad, ki nima nobene veze z DM. Techno, .. ta moj stil, ne. In čez sem ter tja mal vokala iz originalnega refrena." Dobijo, se javijo - zadovoljni! "Zdaj je stvar že zunaj?" Tko to gre ...

Besedilo je objavljeno v septembrski številki prvega letnika slovenskega Playboya

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

House fucker - thumbnail

House fucker