v rubriki glasba:
.. / / / 16.07.2001

Od tu do Darwe

Zgodba je preprosta, skoraj fiktivna, a vseeno geometrijsko predvidljiva. Nekaj MP3-jev obešenih na začasno spletno stran, previdno in nevsiljivo klikanje v smeri proti potencialnim založbam..., in kmalu en zmeren, resen, predvsem pa stvaren namig, da je demo(-nstracijsko) muzično gradivo nekomu, ki odloča in določa, všeč, celo zalo všeč in torej vredno izdaje - in to na največjem glasbenem trgu, v Ameriki.

Prva pot v Kalifornijo, seznanjanje s tamkajšnjo glasbeno-založniško sceno, delna post-produkcija materiala, koncertni nastop, izid albuma prvenca, druga pot čez lužo, tokrat v New York... Če vztrajnost, izkušnje in novi izzivi Mariju Maroltu ne bi žvižgali svoje viže, od vsega ne bi bilo nič.

Kar tri leta bo od prve omembe te zamisli. Ravno, ko je bilo pri koncu snovanje zadnje izdaje Marijeve matične zasedbe Miladojka Youneed Schizophonik. Projekt Rotor, pri katerem je sodeloval, je prav tako že ime dušo, a še vedno ne albuma. A materialna recesija tudi v nadaljevanju ni ustavila ustvarjalnih tokov, ki so (poluradno) duetu, sicer pa zasedbi, za katero stoji elitni vod ljubljanskih studijskih glasbenikov, omogočili, da predstavi zelo fin, eklektičen, zasanjan pop.

Darwa pa je vseeno najprej sinonim za Darjo Klančar, prikupno zrelo teenagerko iz bežigrajskega kvarta. Popevke, ki bi jim lahko našli reference v opusih znamk kot so Morecheeba, Massive Attack ipd., je spisala v neprimerljivo daljši periodi, kot pa so nato te potrebovale, da jih je v ZDA pod naslovom More Life, More Trouble izdala manjša neodvisna kalifornijska založbica Abstrakt Records.

Glasba polna tukajšnjega navdiha je de facto prepričljivo nastopila na globalnem odru. Celovit slovenski glasbeni produkt je around. Pogodbene obveznosti so urejene, domači glasbeniki so v registru ASCAP-a, slavne ameriške direkcije za zaščito avtorskih pravic. Darwa zdaj čaka na najboljšo ponudbo katere od multinacionalk. Se pravi, se nadaljuje ...

Povezave
- More Life, More Trouble na CDNow.com
- More Life, More Trouble na Amazon.com
- Darwa na Takeoutmusic.com
- Darwa na Google.com

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Darwa - thumbnail

Darwa