v rubriki glasba:
.. / / / 13.05.2001

Duran Duran se vračajo

Letos je kot kaže leto vračanja na glasbeno sceno. Pop legende kot so Bee Gees, Roxette, Depeche Mode in domači Pop Design se kot Lassie vračajo v glasbene vode, njim pa so se pridružili še Duran Duran, ki se bodo po petnajstih letih zbrali v prvotni zasedbi. V studiju seveda! Sadovi dela bodo predvidoma na voljo že čez kakšno leto.

Tako je! Simon Le Bon, Nick Rhodes, Roger Taylor, Andy Taylor in John Taylor bodo spet lačni kot volkovi. Tisti divji fantje, ki so bili med drugimi tudi najljubši bend princese Diane, se vračajo na sceno. Da pa ne bomo brskali po arhivu vinilnih plošč ali kaset so se pri EMI odločili izdati masteriran album Rio čez približno mesec dni. Poleg obnovljenega zvoka bo vseboval še videe, diskografijo, foto galerijo in še in še.

Zgodovina DD-jev se začne, ko leta 1978 Rhodes in Andy Taylor ustanovita bend. Popovsko obarvani kvartet se do leta 1980 prebija na sceni, ko pa spoznajo Simona Le Bona, se zavihtijo na sam vrh britanskih in svetovnih lestvic. Prva plošča Duran Duran (EMI, 1981) že nosi hite kot je Girls On Film, pa vendar je druga plošča Rio (EMI, 1982) s pesmimi kot sta Hungry Like The Wolf in Rio definitivna zmaga za glamurozne Duran na kvadrat.

V prvi polovici osemdesetih se Duranovci proslavijo še z albumi Seven & The Ragged Tiger (EMI, 1983), Arena (EMI, 1984) in Notorious (EMI, 1986) na katerih najdemo 80's pop himne kot so Union Of A Snake, The Reflex, Wild Boys, ... vendar stanje v bendu kljub neznanski slavi še zdaleč ni rožnato. Leta 1986 se Simon Le Bon skoraj ubije na svoji jahti, skupino zapustita Roger in Andy Taylor in vsi se zavedajo, da Duranovcev iz prve polovice osemdesetih ne bo mogoče obnoviti.

Pa vendar jim leta 1993 uspe z albumom The Wedding Album (EMI) na katerem sta smeš hita Ordinary World in Come Undone, vendar čez dve leti skupino zapusti še zadnji Taylor - John. Leta 1997 izdajo zadnji album za EMI - Medazzaland. Kot dokaz, da bosta Le Bon in Rhodes kljub vsemu vztrajala skupaj Duran Duran lani za Hollywood Records izdajo zadnjo ploščo Pop Trash.

Drugo leto pa novi dobri stari Duran Duran - ki se bodo vrnili ravno na obletnico izdajo plošče Rio. In pri EMI bodo spet zaslužili ...

Vir in foto: www.duranduran.com

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Duran Duran - thumbnail

Duran Duran