v rubriki glasba:
.. / / / 28.12.2000

Erykah Badu - Mamina pištola

Ko smo že vsi mislili, da je prava žmohtna črnska soul/R&B godba zamrla nekje na pol poti med Billie Holiday in Aretho Franklin in da današnja glasbena mašinerija bruha samo še izbljuvke kot so R.-j'st-pa-blazno-rad-jokam-Kelly, Puff-mam-ogromno-CD-jev-pa-mešalko-Daddy ter Sisqo-The-Thong-man, je v naša ušesa stopila Erykah Badu.

Prva platka te prelestne dame z naslovom Baduizm je popolnoma "presegla" vse glasbene okvirje, ki so dotlej veljali v sodobnem R&B-ju in jih začrtala povsem na novo. Torej ni noben čudež, da je pobrala vse možne glasbene nagrade tistega "davnega" leta '97.

In ko smo že mislili, da je vsega konec, nas je pričakal njen drugi studijski album, Mama's Gun.

Prelestna dama nas ni razočarala. Dečva še vedno ve, kako se reči streže in kako je potrebno nežno stisniti petelina Mamine pištole in ... zadeti. Streli so gladki, čisti, včasih prikriti a vedno smrtonosni.

Pri celotnem albumu je sodelovalo resnično malo morje preverjenih in odličnih godbenikov kot so James Poyser, Jay Dee, Roy Ayers, Stephen Marley, Betty Wright, družbeno, precej bolj pa rapersko kritičen bobnar Questlove (The Roots), trobentač Roy Hargrove, trombonist Frank Lacy, ter kitarist Pino Palladino. Skratka, pestra paleta glasbenikov, ki resnično znajo ustvariti pravo mešanico občutij, razpoloženj in trenutkov, pri vsem tem pa pustiti dovolj prostora za Erykihno vokalno izražanje.

Skratka, platka vas popelje čez celotno mešanico glasbenih modelov. Od povsem funkoidnega zvoka (Kiss Me On My Neck) do jazzy konstruktov (Botty) ter povsem melodičnega R&B v A.D. 2000. Temu dodajte še odličen duet s Stephenom Marleyem v In Love With You ter skoraj desetminutno epoho Green Eyes in dobite zadevo, ki je vredna vašega CD-playerja.

Erykah Badu: Mamma's Gun
(leto izdaje: 2000; založba Motown/Universal; distribucija Multimedia records) si je prislužila vse štiri črke ŽVPL-a (se pravi Ž, V, P in L, kar v realnem svetu pomeni čisto desetko):
Ocena: 5

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Fotografija (c) <a href="http://www.erykahbadu.com" target="_blank">www.erykahbadu.com</a>. - thumbnail

Fotografija (c) <a href="http://www.erykahbadu.com" target="_blank">www.erykahbadu.com</a>.