v rubriki glasba:
.. / / / 07.11.2001

DMX spet prvi

Dark Man X je kar sedem dolgih let čakal na pravi trenutek, ki se je zdaj pa res že raztegnil v zgodovino. Prav toliko vode je preteklo od tedaj, ko se je rezkoglasni in s pasjimi prispodobami obseden metafizični poet, iz ulice dejansko preselil tudi v studije.

Najprej ga je zabrundal shomieji The lox na enem od številnih mix tejpov DJ Cluea. Nato so ga kot fičuringarja navadili Mase, LL Cool J. in kot prvi Mic Geronimo. DMX je torej strokovni javnosti znan že od leta 1992, a kot solist na uradni glasbeni sceni pa pravazprav ne prav dosti dlje kot leti.

Na pomlad 1998 je že kot član družine Ruff Ryder objavil prvi (It's Dark And Hell Is Hot), istega leta decembra drugi (Flesh Of My Flesh, Blood Of My Blood), ob koncu decembra '99, torej ob numerično koledarskem-prelomu tretji (And Then There Was X), in prejšnji teden četrti svoj album.

Prav vsi so uspeli postati t.i. bullet-entry ali prvi na lestivci že kar prvi teden. S fascinantno serijo, je DMX alias Earl Simmons iz Rochesterja v New Yorku, dosegel naslednje. . Desetim milijonom izvodom do sedaj prodanih treh albumov je v pičlem tednu dodal 442.000 prodanih kosov tega svežega, novega, imenovanega The Great Depression, ki ni več čisto in samo Ruff Ryderska, temveč najprej Bloodlinerska (Bloodline Records). Plata je res izvrstna, raznolika, - producent Swizz Beat, ki je do sedaj naštelal večino X stvari, jih ima zdaj le 2 - saj mimo grozečih in silovito napadalnih, eno celo punk rockovsko na ful šus kitarsko, vsebuje tudi nekaj tako orto sexy hitov, da ti zajame luft, a to le mimogrede.

Naprej pa. Simbolno porazil pred tedni po enakem načelu zmagovita Jay-Z-ja in Ja Rulea, ter, hip-hopu kot žanru pa rezerviral še kakšen teden dominacije samem vrhu Billboardove lestivce albumov, saj so skupaj s prej omenjenima v zadnjih treh mesecih le za en teden prepustili lestvični primat, in še to dobrodelni kompilaciji z različnimi izvajalci God Bless America. Po 11. septembru je torej svet resnično drugačen - še bolj reperski.

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

DMX - thumbnail

DMX