v rubriki glasba:
.. / / / 23.12.2004

Hazard - 20 najlepših pesmi

Skupina Hazard je v osemdesetih zakoličila temelje slovenskega popa, ki so jih vsaj po priljubljenosti kasneje dosegli Pop Design in Čuki, vendarle samih Hazard ni v pop glasbi nihče dosegel, kaj šele presegel.

Skupina je delovala pravzaprav le dobri dve leti, od leta 1981 do 1983, trdno jedro zasedbe pa so sestavljali vokalist in basist Dominik Trobentar, vokalist, saksofonoist in tolkalist Braco Doblekar, vokalist in klaviaturist Dani Gačev, solo kitarist Dare Petrič in bobnar Miro Čekeliš, za glasbo in besedila pa sta skrbela Tadej Hrušovar in Dušan Velkaverh.

Kot je bilo povedano v mnogih intervjujih zadnje tedne, je bilo skupina tiste čase tako popularna, da so si lahko kupovali nove avtomobile, žal pa jim je veliko "požrla" tudi takratna jugoslovanska inflacija. Kako je bilo na njihovih koncertih tiste čase, povprašajte svoje starše, tete in strice ali pa mogoče kar starejše brate in sestre.

Skupina je bila noro popularna in prav zaradi tega je posledično tudi razpadla. Dani Gačev, ki je bil po rodu Bolgar, vendar si je v Sloveniji oziroma Jugoslaviji ustvaril dom, družino in kariero, se je znašel na udaru zloglasne UDBE. Ta je želela, da vohuni, česar on ni želel in zato je bil prisiljen državo zapustiti. Hazard pa so kmalu za tem prenehali z igranjem.

Za njimi so ostale uspešnice Marie, ne piši pesmi več, Vsak je sam, Zgoraj brez, Nena, Otroci pankrtov, Tovariš rock'n'roll, Najlepše pesmi, Papige, Nafta in Kopalnico ima ter še vrsta drugih, zanimivih pesmi. In če nekatere predvsem ljubezenske ali pa sentimentalne, so druge zelo politično kritične in so aktualne celo danes.

In kar Hazard loči od njihov naslednikov ali današnjih pop skupin, so predvsem besedila, ki niso bila zgrajena iz enostavnih in predvidljivih rim in so imela glavo in rep ter še vsebino za nameček. Vendar, treba je priznati, da so z izjemo zgoraj naštetih pesmi in mogoče še ene ali dveh, vse ostale precej dolgočasne.

Pesmi so dolgočasne predvsem zaradi instrumentalne zgradbe, ki je zelo monotona, takšno pa je tudi petje in čeravno so besedila zanimiva, ne pridejo do izraza. Zanimivo bo spremljati, v katero smer se bo kariera Hazard obrnila po dvajsetih letih od njenega vrhunca in v času, ko v Sloveniji nujno potrebujemo kvaliteten pop.

Hazard: 20 najlepših pesmi
(leto izdaje 2004, založba Nika)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Hazard - thumbnail

Hazard