v rubriki glasba:
.. / / / 05.12.2001

Javna debata z Asian Dub Foundation

V sredo, ob 13 uri smo se srečali z ADF na javni debati, ki jo je vodil urednik Delove pop kulture, Marko Milosavljevič. Protagonisti angažirane skupine so se izkazali kot navadni smrtniki, ki kakor sami pravijo, v "enem mesecu zaslužijo za povprečno delavsko plačo."

Ne vozijo dragih avtomobilov, niso lastniki ogromnih vil. Nimajo se za zvezdnike. Asian Dub Foundation goji držo socialne zavednosti, ki spodbuja k večji strpnosti med ljudmi ter večji stopnji izobrazbe.

Zasedba je ustanovila organizacijo ADF education, ki se ukvarja z izobraževanjem mladine. Zavzemajo se za izpustitev zapornikov, ki so branili svoje življenje.

Ljubljansko publiko so člani zasedbe pohvalili - kot sami pravijo, večina koncerta ustvari publika, ne pa bend. Zabavajo se, ko opazujejo reakcije publike in tako spoznavajo nove interpretacije lastne glasbe.

Glasba, ki meji izven konteksta zabave, pa lahko zaide na spolzka tla- na koncertu v Berlinu je zasedbo publika napačno interpretirala, ko jih je pričakala v rasističnem vzdušju.

Edina pripomba s strani zvezdnikov je letela na prostrorsko stisko, ki so jo čutili na nastopu. " Škoda je, da Ljubljana nima kluba za 1000-2000 ljudi. Manjši prostori otežijo tudi nastop, poleg tega, pa smo videli ljudi, ki niso uspeli priti do prostora, kjer se je vse odvijalo."

In še izjava, ki jo najraje slišimo : " Še bomo prišli!"

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

ADF - thumbnail

ADF