v rubriki glasba:
.. / / / 20.09.2004

John Fogerty - Premonition

Johna Fogertyja največ glasbenih zanesenjakov pozna kot vodjo skupine Creedence Clearwater Revival, ki so v zgolj dveh letih obstoja dobili kar osem zlatih plošč in imeli devet skladb na lestvici Top 10, kar konec šestdesetih ni bil mačji kašelj...

Skupina CCR je leta 1972 zaradi medsebojnih razprtij razpadla, John Fogerty pa je istoimenski prvenec izdal leta 1975, vse do sredine devetdesetih pa v živo ni igral skladb svoje matične zasedbe. Leta 1985 je izdal izredno dobro sprejeto ploščo Centerfield in nato 1997. še Blue Moon Swamp in ko je istega leta odšel na turnejo, je prvič po skoraj tridesetih letih v živo zopet igral svoje skladbe iz obdobja CCR.

In prav na tej turneji je nastal tudi živi album Premonition, ki je prvič izšel leta 1998, pred dnevi pa ga je Fogerty izdal še enkrat - najbrž predvsem zato, da bi ljudje opozoril na svoj novi, prihajajoči studijski album Deja Vu (All over again).

In čeprav je John Fogerty v času nastanka štel že petdeset let, na plošči zveni izredno sveže in če ste imeli priložnost videti posnetke s te turneje, potem veste, da tudi izgleda zelo čilo in precej poskočno. Dve tretjini plošče predstavljajo skladbe CCR, med drugim tudi večne klasike Born on the Bayou, Green River, Susie Q., I put a spell on you z izjemnim solo delom, pa Who'll stop the rain, Bad Moon Rising, Fortunate Son, Proud Mary, Down on the corner in Travelin' Band.

Odlične so tudi izvedbe skladb Premonition, Almost Saturday Night in meni najljubša The old man down the road, za poslušanje pa so seveda zanimive tudi Centerfield, pa Swamp River Days in Rockin' all over the world, vse ostale pa lepo dopolnjujejo omenjene skladbe in ns opozarjajo, koliko enkratnih skladb je Fogerty ustvaril.

Plošča predstavlja presek izjemne Fogertyjeve kariere, naj bo obeležena z eno najboljših zasedb šestdesetih ali solistično kariero, seveda tudi opozarja, da je odlični kantavtor v odlični formi in osebno sem zelo radoveden, kaj nam bo ponudil na novi studijski plošči.

John Fogerty: Premonition
(leto izdaje 2004, založba Geffen, distribucija Multimedia)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.