v rubriki glasba:
.. / / / 08.12.2000

V spomin Johna Lennona

Danes mineva natančno dvajset let, odkar je Johna Winstona Lennona pred svojim stanovanjem na Mannhatnu v New Yorku umoril Mark Chapman. Lennon je skupaj s Paulom McCartneyem, Georgem Harrisonom in Ringom Starrjem tvoril največjo pop/rock zasedbo vseh časov -- The Beatles, ki s svojimi pesmimi še danes polni blagajne trgovin (zadnja kompilacija je naslovljena preprosto: The Beatles: 1).

Beatles so začeli svoje prve pop/rock korake konec petdesetih, ko je Lennon povabil McCartneya, da bi ustanovila bend. Po uvodnih korakih, koncertni turneji v Hamburgu, neštetih špilih v Liverpoolskem klubu Cavern, jih je leta 1961 pod okrilje vzel Brian Epstein, ki je bend pripeljal k mega angleški založbi EMI, od takrat pa je šla pot Beatlov samo še navzgor ...

... vse dokler ni John spoznal Yoko Ono leta '67, ko je bila slava Beatlesov že nepopisna, rock and roll že čisto nekaj drugega kot leta '61, pa tudi Beatlesom ni šlo na bolje. Epstein -- prvi pravi rock manager -- je avgusta '67 umrl zaradi overdose-a, skupina je ustanovila svojo založbo Apple, decembra '67 pa je bil opažen flop benda -- film Magical Mystery Tour ni bil tisto pravo, toda čez nekaj mesecev je sledil dvojni White Album (tako imenovan zaradi belih platnic brez napisov).

Beli album je ponujal predzadnjo serijo uspešnic, pomešano z prisotnostjo Yoko Ono, Harrison je za While My Guitar Gentley Wheeps v studio povabil Erica Claptona, Ringo pa je za nekaj dni pustil bend. Po neopazni poroki Paula in Linde, sta se poročila tudi John in Yoko -- vendar sta svoje poročno potovanje uprizorila v Amsterdamu, ko sta v postelji protestirala proti vietnamski vojni.

Sledil je album Abbey Road, aprila leta '70 pa je sedaj že Sir Paul McCartney izdal svoj prvi album in tako tudi napovedal uradni razpad skupine. Člani skupine so nadaljevali vsak po svoje, Lennon pa seveda s svojo družico Yoko Ono.

Po plošči John Lennon/Plastic Ono Band ('70), je leto za tem izdal Imagine, katere naslovni komad (ki ga od tistih časov do danes zna na kitaro vsak -- novopečeni ali že stari hipi -- rocker) je skupaj s ploščo pristal na prvem mestu vseh lestvic.

Sledilo je bluzenje Lennona (in Yoko) v stilu "Sucking in the '70's" s ploščami: Mind Games ('73), Walls and Bridges ('74), Rock 'n' Roll in Shaved Fish('75); po rojstvu drugega sina Sean Ono Lennona (ki je rojen točno 35 let za očkom Johnom), pa se je slednji umiril. Sledila je očetovskega faza, na račun katere so do leta '80 "trpeli" mnogi fani po vsem svetu.

Plošča Double Fantasy je ponujala nekaj več, Lennon pa je že v prvem hitu (Just Like) Starting Over nakazal, da je pripravljen na preobrat. Le-ta naj bi sledil z naslednjimi ploščami, vendar je Mark Chapman -- Lennonov fan -- na današnji dan pred dvajsetimi leti prekinil njegovo življenje in glasbeno ustvarjanje. Mark Chapman je (hvala bobu ...) še za zapahi, čeprav je oktobra letos zaprosil za pogojno izpustitev.

Da je pravici zadoščeno, je bila njegova prošnja zavrnjena.

Viri:
BBC
Wall of Sound

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.