v rubriki glasba:
.. / / / 26.11.2001

Lenny Kravitz: Lenny

Lenny se s šestim albumom vrača h koreninam lastnega glasbenega izraza, še naprej pa fura imidž prekomerno privlačnega lomilca ženskih src. Prvi single z albuma Dig In ter ostali zalogaji so opravičili njegov sloves rokerja, ki stoji nekje vmes med psihadeličnimi sedemdesetimi in kiber sedanjostjo.

Prvenec iz leta 1989 ga je odpikal v rokenrol orbito, privlačen mladec s preluknjanim nosom in flower power ideologijo je s komadom Mr. Cab Driver postavil spominski kamen rasnemu posploševanju.

Na novem albumu je Lenny spet jezen. Bank Robber Man močno asociira na zgodbo gospoda taksista, ki se zgraža nad dread locksi.Tokrat predsodki letijo s strani policije, ki v kanto locirajo obarvanega rokerja, po krivem obtoženega bančnega ropa.

Battlefield of Love odpira ljubezenski etos, ki zaznamuje celoten Lennyjev umetniški izraz : "Bil sem v nebesih in šel sem skozi pekel." Osebna nota je prisotna v If I Could Fall in Love, ko črni princ opeva ljubezen kot temeljno življenjsko razočaranje.Nadaljuje z občutkom odtujenosti, obžalovanja in priznanja, "... da je Ona edina." Ne brani se niti patriotskega naboja, ko v God Save Us All, opozarja na potenciale X generacije.

Lirika, ki ne odstopa od utečenega ritma poezije Lennyja Kravitza in kitarski rifi, ki segajo do Hendrixovih bokov. Težko bi govorili o revolucionarnosti dotičnega gospoda - revolucionar je postal pred 13 leti, ko je pokazal svojo čudovito vizualno podobo in hipurski naboj, ki se ni nikoli razvil v revolt v pravem pomenu besede.

Zadnji komad Let's Get High seveda ne poziva k špikanju, ampak k že slišanemu eskapističnemu begu na samotni otok in držanju za roke: "Uuu, I love you / uuu, It's magical."

Nismo tega že nekje slišali?

Lenny Kravitz: Lenny
(leto izdaje 2001, založba Virgin, distribucija Dallas)
Ocena: 4

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Lenny / vir: lennykravitz.com - thumbnail

Lenny / vir: lennykravitz.com