v rubriki glasba:
.. / / / 31.08.2004

Ljubljanski lumpi - Šolski zvonec

Plošč z otroško tematiko na naših straneh ponavadi ne obravnavamo, tokrat bomo pač naredili izjemo in predstavili prvenec Otroškega pevskega zbora Ljubljanski lumpi, ki ga boste našli pod naslovom Šolski zvonec, namenjenem pa je predvsem otrokom, ki odhajajo v prvi razred osnovne šole.

V Otroškem pevskem zboru Ljubljanski lumpi sodeluje več kot dvajset otrok, besedila za dvanajst skladb so napisali Matjaž Pikalo, Robert Oven, Tomo Berdajs in Davor Herceg, ki je ustvaril tudi glasbene aranžmaje in bil producent plošče, pri glasbi pa sta nekaj dodala tudi priznana glasbenika Jaka in Miha Hawlina.

Če bi ocenjeval posamezne skladbe, bi bilo vse skupaj podobno odraslemu ocenjevanju Telebajskov, a za otroke je zadeva več kot dobrodošla, saj bodo prehod iz vrtca v osnovno šolo s pomočjo zbranih pesmic opravili tudi na bolj zabaven in hudomušen način.

Skladbe Šolski zvonec, Zakaj moram, Robot, Hribolazec, Mi smo lumpi, Nova igrača, Zobati Bill in Medvedek ter seveda tudi vse ostale bodo otroke spomnile na položaj, v katerem so se tudi sami pogosto znašli. In mogoče se bodo svojega otroštva spomnili tudi njihovi starejši bratje in sestri ter morda celo starši.

Vsak od otrok se v vsaj eni od skladb znajde tudi kot solist, čeprav je treba priznati, da imajo nekateri kar precej težav z izgovarjavo in tudi pravilnim petjem, drugi pa delujejo in zvenijo zelo izkušeno in vajeno petja. Nekaj je mogoče kriva tudi ne najbolj posrečena instrumentalna spremljava pri nekaterih skladbah, ki pa še vedno skladbe primerno in prijetno popestri.

Vsekakor pa je pohvale vredno, da so pesmi odpeli sami otroci in ne kakšen uveljavljen glasbenik, osebno pa bi si v prihodnosti želel, da bi se na izdajah našle tudi izvedbe pesmi Otona Župančiča in vrste drugih slovenskih pesnikov, ki so popestrili tudi moja otroška leta.

Ljubljanski lumpi: Šolski zvonec
(leto izdaje 2004, založba Dallas)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Ljubljanski lumpi - thumbnail

Ljubljanski lumpi