v rubriki glasba:
.. / / / 20.05.2002

Moby: 18

Tip ima rojstni dan 11. septembra, stanuje pa v središču New Yorka. Po prepričanju je veganec, goreč kristjan in bivši marksist. Škoda, da se je slednji ideologiji odpovedal, kajti njegovi novi plošči kronično primanjkuje levičarske ideologije ali pa vsaj malo rdeče barve. Kontinuiteta leta 1999 izdanega albuma Play in nekaj zvenečih imen na novem albumu.

"Svet nikoli ne bo takšen, kot je bil," smo poslušali po kataklizmi 11. septembra. Zdi se, da je Moby z novo plato, poimenovano 18, hotel dokazati, da svet nikoli ne bo mogel več doživeti klimaksa, kajti plošča je poosebljenje anti-klimaksa.

Od človeka s tako zanimivo zgodovino bi pričakovali nekaj več. Album Play in pripadajoči B-Sides iz leta 1999 je bil marketinški uspeh, ki ga bo v glasbenem smislu težko preseči. Magično pomirjujočo formulo mešanice semplov iz tradicije bleščečih Talking Heads, Joy Division in New Order, pomešano z gospel in blues tradicijo nadaljuje Moby tudi na novem albumu. Prvi singel, We Are All Made of Stars stompedira energično, nadaljuje pa v počasnejšem tempu gospel komada In this World.Izstopajo fleši Great Escape z zanimivim ženskim vokalom, Jam for the Ladies z Angie Stone in Harbour z Sinead "Skin" O'Connor.

Naslovni komad 18, ki ga je predstavil na shodu amerikanizma v Salt Lake Cityju še najbolj spominja na pomirjujoče "dosežke" ezoteričnih zmazkov. Proti koncu nas malce bolj zmasirajo The Rafters, vendar ne dovolj, da si ne bi pred I'm Not Worried at All zaželeli še brbljajočo kopel.

Ritem, ki je prepoznavno "mobijevski" z varijacijami, ki jih prepozna vsak poslušalec-"To je valda Moby!" 10 milijonov prodanih izvodov zadnje plošče je zahtevalo ponovitev vzorca. Tako, kot je tisti kmet izvedel raziskavo o učinku glasbe na doprinos njegove krave mlekarice. In ugotovil, da največ mlekca da, ko posluša NZ, najraje Planšarske fante.

Tako je Moby ugotovil, da je presegel svoje brenkanje v punk grupi Vatican Commandors, energično razčefukanje sintičev izpred parih let in podivjane ritem mašine. Izumil je Moby ambientalno glasbo, ki jo lahko poslušamo, ko rešujemo matematične probleme ali se piflamo zgodovinske fakte. Kaj pa bi drugega pričakovali od tipa, ki je diplomiral iz filozofije, iz postelje na 37.rojstni dan opazoval WTC napad, to opredmetil na novi zgoščenki in se odpravil na obrok presne hrane?

Moby: 18
(leto izdaje 2001, založba Virgin, distribucija Dallas records)
Ocena: 3,5

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Moby - thumbnail

Moby