v rubriki glasba:
.. / / / 06.09.2004

Moby - Play: The B sides

Mobyja bi lahko opisali kot enega najbolj nenavadnih glasbenikov, hkrati pa bi mu lahko nadeli tudi pridevnika čudaški in seveda genialen. V rani mladosti je igral v HC skupini The Vatican Commandos, nato pa ga je prevzela elektronska glasba in postal je DJ.

Mnogi so ga prvič opazili, ko je napisal temo za kultno serijo Davida Lyncha Twin Peaks, vpisan pa je celo v Guinnesovo knjigo rekordov z najhitrejšim singlom - gre za skladbo Thousand, ki naj bi utripala z ritmom tisočih udarcev na minuto. Vzdevek? Njegov prastric je bil Herman Mellvile, avtor Moby Dicka.

Prvenec Moby je izdal leta 1992, vmes kot producent sodeloval z mnogimi zvenečimi imeni (zavrnili so ga recimo v skupini Metallica), leta 1996 presenetil z rock ploščo Animal Rights, medijsko odmeven je bil tudi njegov spor z Eminemom, ploščo Play je izdal leta 1999, zadnji izdelek 18 pa v letu 2002. Play je seveda najbolj znana po tem, da je Moby ogromno skladb s plošče prodal v propagandne namene.

Lani je izdal ploščo 18 B sides, na kateri so bile zbrane skladbe, ki niso prišle na uradno izdajo 18 in so bile tako obsojene na single izdaje, letos pa je podobno storil s skladbami, ki so padle iz ožjega izbora za ploščo Play.

Enajst skladb, v veliki večini primerov instrumentalnih (izjema je Whispering wind), z enostavnimi naslovi (Flower, Sunday, Summer, Spirit, Sunspot idr.) in tudi ne preveč zapleteno instrumentalno strukturo, ki pa razburja in vzburja domišljijo.

Praktično vse skladbe so me ponesle v dva, meni neznana svetova - v vesolje ali morske globine. Vse se zdi tako neskončno, ogromno, prostrano, hkrati znano in ponavljajoče, po drugi strani tudi zanimivo in nepredvidljivo, saj se okolje neprestano menja in že v naslednjem trenutku nam ponudi kaj novega in drugačnega od prejšnjega.

Priznam, da mi Mobyjeva glasba ni bila nikoli posebej blizu, ker si nisem nikoli vzel dovolj časa, da bi ji prisluhnil. Tako pa te, če se pustiš oziroma imaš takšno željo in hkrati tudi nekaj domišljije, Mobyjeva glasba hitro povede v neznane svetove in jo priporočam za občasne odklope od normalnega in običajnega zemeljskega življenja.

Moby: Play: The B sides
(leto izdaje 2004, založba Mute, distribucija Dallas)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Moby - Play: The B sides - thumbnail

Moby - Play: The B sides