v rubriki glasba:
.. / / / 12.11.2002

U2 klepetali z oboževalci - nova plošča skupine v pripravi!

11. novembra so člani skupine U2 v živo, preko svetovenga spleta, klepetali s svojimi oboževalci, pa tudi med seboj so se prav živahno pomenkovali. Larry, Edge in Bono so se pogovora, ki ga je vodila radijska voditeljica Jo Whiley (BBC Radio One), udeležili iz New Yorka, Adam pa je telefoniral iz Nepala.

Pogovor je spremljalo več kot 3 milijone ljudi, kar ga dela za največji tovrstni dogodek na internetu. Več sto tisoč vprašanj je deževalo z vseh koncev zemlje, od Grenlandije do Japonske.

Nekaj najbolj zanimivih odlomkov si lahko preberete spodaj

U2 so voditeljici Jo Whiley poslali šopek, šampanjec in nekaj steklenic piva Guiness. Svetovali so ji, naj si pripravi znani irski koktajl imenovan Black Velvet. Recept je preprost: zmešaj Guinessa in šampanjec v enakem razmerju.

Adam Clayton se je javil iz Nepala, kamor je odpotoval na praznovanje budističnega novega leta. Glede na to, da njihov koledar našega prehiteva za 57 let je bil Adam tam star 90 let. V smehu je dodal, da se kljub temu počuti odlično in da se ne bo okopal v Gangesu, ker reka ni ravno najbolj čista. Na zbirki njihovih največjih hitov Best Of 1990-2000 Limited Edition je tudi skladba Your Blue Room, ki jo poje prav on.

Larry Mullen Jr. je povedal, da je bilo snemanje video-spota Electrical Storm zelo zanimiva izkušnja, da pa mu je bilo ves čas precej nerodno. Tistim, ki videa še niste videli naj pojasnimo, da vsebuje kar nekaj vročih ljubezenskih prizorov med Larryjem in igralko Samantho Morton (Minority Report), preoblečeno v morsko deklico. Larry je vlogo dobil, ker se je od vseh članov skupine režiserju Antonu Corbijnu zdel še najbolj primeren zanjo. Bono bi mogoče deloval malce pregrobo, Edgea pa bi težko stlačili v kopalno kad. Poleg tega so se hoteli izogniti standardnemu pojavljanju pevca v glavni vlogi. Larry je tako dobil tudi čudovito darilo z rojstni dan.

Najbolj naporno je bilo zanje ustvarjanje albumov Achtung Baby in October. Achtung Baby so snemali v Berlinu, skupina se je morala odločiti v katero smer se bo podala in ob tem je bilo med člani kar precej napetosti. Nastajanje Octobra je zavlekla kraja vseh Bonovih besedil. Najbolj so se zabavali z Zooropo in Popom, kjer si niso postavili nobenih omejitev, seveda pa ne pozabijo na njihovo prvo ploščo Boy. Za njeno nastajanje so imeli na voljo ogromno časa, producent Steve Lillywhite pa jih je vodil skozi proces snemanja in jih vpeljal v vse skrivnosti tonskega studia. Boy je bil posnet v treh tednih.

Bono rad sanjari pri belem dnevu. Ideje se mu najpogosteje porajajo ob sprehajanju po mestu. Vse njegove politične akcije so posledica udejanjanja takšnih sanj. Od vseh Lennonovih pesmi mu je Imagine najmanj pri srcu, saj meni, da ni dovolj, da si samo zamišljaš svet brez lakote in vojn, ampak moraš za to tudi kaj konkretnega narediti.

Če bi lahko kaj spremenil v zadnjih 20 letih svojega življenja, bi se Edge naučil igrati na dude, Bono pa bi imel ves čas kratke lase. Tako bi se izognil zardevanju ob gledanju video-spotov iz 80-ih.

Na vprašanje kateri koncert je bil njihov najljubši so v en glas odgovorili, da je to gotovo Sarajevo 1997. Prebivalci mesta novejšo zgodovino delijo na dogodke pred in po U2 koncertu. Vojna se je takrat ravno končala in ljudje so bili še vedno zelo zadržani. Celotna ekipa, ki je pripomogla k nastopu je bila zelo ganjena, vsi so se zelo potrudili v še vedno nemogočih povojnih razmerah. Za to priložnost so celo usposobili močno poškodovane železniške proge in organizirali vlake s katerimi so se pripeljali gledalci vseh treh med seboj sprtih etničnih skupin, ki so koncert spremljali v miru. Za skupino je bil to najbolj emocionalen trenutek v njihovi karieri.

Veliko jim pomeni tudi koncert v Belfastu, ki se je dogajal v času, ko so potekala pogajanja za sklenitev premirja med protestanti in katoliki. Na oder so povabili vodji sprtih strank Johna Humea in Davida Trimblea in ju prosili, naj ne rečeta nič, naj si samo sežeta v roke. U2 so bili tudi prva skupina, ki je po 11.septembru nastopila v New Yorku. Na ekranih na odru so se vrstila imena žrtev terorističnega napada, da bi cel svet videl, da to ni statistika, da so žrtve resnični ljudje, z družinami. Skupaj z obiskovalci so jokali tudi člani skupine.

U2 že pripravljajo novo ploščo. Edge na svojem računalniku sklada glasbo, Bono piše besedila, Larry snema bobne. Zaenkrat končno obliko dobiva le ena skladba, z delovnim naslovom Full Metal Jacket, za katero Bono pravi, da je prava, trda rock'n'roll pesem.

Na vprašanje katera je največja neumnost, ki so jo naredili pod vplivom alkohola se Bono spomni na pokojnega Franka Sinatro. Ta ga je nekoč napil s svojim najljubšim napitkom, sestavljenim iz Jack Daniels'a in ingverja. Sredi pogovora je Bono omagal in zaspal na Frankovi zofi. Čez nekaj časa se je prestrašen zbudil, kajti ugotovil je, da je vsebino kozarca polil po dragocenem kosu pohištva.

Edge pravi, da je bil zanj najpomembnejši dogodek rojstvo njegovih otrok. Navdušeno je prisostvoval porodom, svoj prosti čas pa najraje porabi v krogu družine, ali pa si pogleda kakšen film. Larryju je najbolj ostal v spominu odlok irske vlade po katerem so začasni vozniki brez preizkusa znanja dobili vozniška dovoljenja. Posledica tega, njemu najljubšega dogodka je ta, da sta on in Bono naravnost obupna voznika. Bono si izbere svojo poroko, na katero je zamudil zaradi prevelike gneče v ozadju cerkve, Adam pa pravi, da je zanj najpomembnejši dogodek njegovo rojstvo, od katerega si še vedno ni opomogel. Bono hitro pripomni, da si tudi ostali niso.

Adamu je najljubša od vseh njihovih pesmi Kite (album: All That You Can't Leave Behind), ki jo je Bono napisal kot posvetilo svojemu lani preminulemu očetu. Larry si izbere Who's Gonna Ride Your Wild Horses (Achtung Baby), čeprav se mu zdi, da bi jo lahko bolje odigral. Edgeu je trenutno najljubša Running To Stand Still (album: The Joshua Tree), Bonu pa je najbolj pri srcu Miss Sarajevo (album: Passengers:Original Soundtracks 1). Všeč mu je stopnjevanje do sredine skladbe, kjer se zemlja strese in zasliši se Pavarottijev tenor, ki zapoje "dici che il fiume". Pove še, da se je pred dnevi vozil po Dublinu in na radiu so predvajali skladbo MLK (album: Unforgettable Fire). Zdelo se mu je, da poje kot kakšna punca in postalo mu je prav nerodno.

Adam Clayton, ki se je ozdravil alkoholizma, jih rad povabi na večerjo na svojo farmo. Tako počasi prazni svojo vinsko klet, njegovim kolegom iz benda pa se zdi naravnost smešno, kako draga vina jim daje za piti. Sicer pa se po stari irski navadi v restavracijah ne prepirajo kdo ne bo plačal računa, ampak kdo ga bo plačal. Navadno zmaga Bono.

Bono s svojima hčerama Jordan in Eve trenutno riše ilustracije za glasbeno slikanico Peter in Volk, njegova prijatelja Gavin Friday in Maurice Seezer pa sta malce posodobila Prokofievo glasbo.

Edge je noč čarovnic preživljal v Los Angelesu in privoščil si je odlično šalo. V roke je prijel kitaro in se v navadnih oblekah sprehodil po Venice Beachu. Ljudje so ga ustavljali in mu čestitali za izvrstno masko, le nek fant ga je sicer pohvalil, da je izjemno dobro preoblečen v Edgea, a da je malce premajhen.

Klepet si lahko v celoti preberete na uradni strani skupine U2.

Multimedia Record

U2 (foto Anton Corbijn) - thumbnail

U2 (foto Anton Corbijn)