v rubriki glasba:
.. / / / 28.06.2001

Napster je zopet tu

Svetovno znana izmenjevalnica glasbe na spletu, Napster se je zopet pojavil v časopisnih naslovih. To pot ne zaradi nove tožbe s strani glasbenih koorporaciji, temveč zaradi podpisa svetovne licenčne pogodbe z U.K. Association of Independent Music.

U.K. Association of Independent Music je ne-profitna organizacija, ki zastopa indie-založbe v Veliki Britaniji. Pod njihovo okrilje spadajo založbe kot so: Warp, Beggars Group, Mute, Poptones, Gut, Glasgow Underground, in Jeepster. Kar pomeni ogromno odlične godbe s strani bandov kot so: Belle & Sebastian, Mogwai, The Avalanches, Badly Drawn Boy, Snow Patrol, Salako, Muse, Stereophonics in še trilijon drugih.

Podpis te pogodbe u bistvu dovoljuje Napsterju, ter njegovemu servisu za izmenjavo, popolno uporabo ogromnega števila glasbenih materialov, ki spadajo pod to organizacijo, kar je ogromen napredek s strani Napsterja, kot tudi glasbene industrije, saj je to prvi direktni sporazum med Napsterjem in neko multi-založbo.

Vse skupaj pa že "smrdi" po novem Napsterjevem modelu za izmenjavo, ki naj bi predvidoma štartal to poletje. Po katerem naj bi uporabnik za uporabo Napsterja moral plačevati določeno naročnino. Čeravno višina naročnine še ni znana se bo moral Napster kar potruditi, saj so po tožbah in upadu datotek na Napsterju novi servisi za izmenjavo glasbe zrasli kot gobe po dežju. Ti novi servisi (Gnutella, Bearshare, ...) pa bodo imeli eno in pomenbno prednost pred Napsterjem, bodo namreč brezplačni.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

<a href="http://www.napster.com" target="_blank">Napster.com</a> - thumbnail

<a href="http://www.napster.com" target="_blank">Napster.com</a>