v rubriki glasba:
.. / / / 14.02.2001

Napster: odvetniška drama se nadaljuje

V ponedeljek zvečer je ameriško zvezno sodiške razsodilo proti prosti izmenjavi galsbenih datotek s pomočjo Napsterja. Sodišče se je odločilo, da da prav smeriški zvezi snemalne industrije (RIAA) in razsodilo, da mora Napster prenehati z distribucijo avtorsko zaščitenega materijala.

Pred to obravnavo so bili Napsterjevi odvetniki še vedno zelo optimistični glede njihovega položaja v tem dolgotrajnem sodnem procesu. Stališče založb je bilo, da Napster s svojimi uslugami odžira velik del dobička glasbenikom.

Angleški kulturni sekretar Chris Smith je sodbo pozdravil in poleg tega dodal: "Veseli me, da današnja odločitev ameriškega sodišča ščiti intelektualno lastnino umetnikov, ki pišejo in izvajajo glasbo. Upam, da se bo našlo način, ki bi uporabnikom omogočal dostop do glasbe, ne da bi s tem oškodovali izvajalce in pisce glasbe."

Napsterjev predstavnik za javnost pa je v torek izjavil da bitka še zdaleč ni končana: "Nismo prenehali z delovanjem ampak ta odločitev nas lahko v to prisili. Zelo smo razočarani nad odločitvijo sodišča in se bomo na razsodbo pritožili. Kljub temu, da spoštujemo odločitev sodišča, še vedno verjamemo, da uporabniki Napsterja ne kršijo avtorskih pravic. Ostali bomo na sodiščih in naredili vse, da bo Napster še naprej na voljo uporabnikom."

Še to: te dni, ko je p

Sebastjan Dimnik - avatar

Sebastjan Dimnik

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 27.04.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 10 člankov.

Napster.com - thumbnail

Napster.com