v rubriki glasba:
.. / / / 06.03.2001

Nova plošča Aerosmithov

Danes (6.3.) je v ZDA izšla nova plošča rock veteranov Aerosmith z naslovom Just Push Play, medtem ko boste v bolje založenih domačih trgovinah že lahko našli single z naslovom Jaded, ki ga že vrtijo evropske glasbene televizije. Če pa videa še niste uspeli videti, lahko oddeskate na domačo stran benda (www.aerosmith.com) in si ogledate v Quicktime ali Real formatu.

V Evropi bo nova plošča zadnja leta vse bolj pocukranih Aerosmithov izšla 15. marca, le štiri dni za tem (19. marca) pa bodo Aerosmith vpisani v Rock & Roll Hall Of Fame. Aerosmithi so v svoji tridesetletni karieri poizkusili vse: od hard rockerskih začetkov v sedemdesetih, do posladkanih baladnih izpadov, ki so se od Crazy, Cryin', Amazing prelevili do armagedonsko sluzastega I Don't Wanna Miss A Thing.

Prva plošča Aerosmith (Columbia, 1973) vsebovala prvo (legendarno) balado Dream On, ki je bila ponovno izdana na tretji plošči Toys In The Attic (1975), na kateri najdemo še hite kot sta Sweet Emotion in prvič izdani Walk This Way. Četrta plošča Rocks (1976) je bila kot predhodnica kaj kmalu platinasta, naslednji dve: Draw the Line (1977) in Live! Bootleg (1978) pa sta že nakazovali zaton Aerosmithov.

Bend se je začel krhati, kitarist Joe Perry je konec '70 ustanovil svoj skupino in izgledalo je, da bo vsega konec. Po nekaj bolj kot ne neuspešnih projektih, sta se sredi osemdesetih od drog in od alkohola ozdravljena liderja benda pevec Steven Tyler in kitarist Joe Perry spravila skupaj in s pomočjo reperjev Run DMC legendarne rockerje spravila na poti slave in velikega "come-backa." Video za na novo izdani Walk This Way je postal pravi hit, ki mu je sledila prva come-back plošča Permanent Vacation (s hiti kot so Dude (Looks Like A Lady), Rag Doll, ...), ki bila prodana v več kot 5 milijonski nakladi.

Sledila je superiorna Pump (Geffen, 1989), ki je "naredila" še za miljon več profita, na njej pa so se rolali štikli kot so: Love in an Elevator, Janie's Got a Gun in druge, da pa še ni bilo zadosti je bend '93 izdal Get A Grip z že omenjeno hit trojico Crazy, Cryin' in Amazing in še Living On The Edge, v katerih je blestela še mladoletna Alicia Silverstone (in tudi pevčeva brhka hčerka Liv). Medtem ko so miljoni kapljali so pri Geffenu izdali še kompilacij Big Ones (1994), Aerosmith pa so za bajne dolarčke podpisali pogodbo z založbo Sony, pod okriljem katerega je tudi matična založba Columbia.

Po turnejah v ZDA in Evropi so fantje '97 izdali že dvanajsti (upam, da sem prav štel ;-) studijski album Nine Lives, kjer smo si mogoče zapomnili Hole In My Soul, tistega gripa, ki so ga fantje imeli konec osemdesetih in v začetku devetdesetih pa ni bilo več slišati. Še več: singl za film Armageddon je bil le še senca rockerskih Aerosmithov, ki so svoje kitare raje zamenjali za pocukrane violine.

In tako smo že pri letu 2001, ko se Aerosmithi vračajo z novo ploščo. V Evropi izzide čez nekaj dni, ko pa jo bomo slišali bomo šele lahko presodili, če bo Just Push Play Aerosmithe že tretjič pripeljal do blaznih zaslužkov. Po "ponošenem" singlu sodeč jim transformacija v stilu U2-jev ni uspela v celoti (violine so še vedno tu), na ne/potrditev pa počakajmo do 15. marca!

Za konec še naslovi komadov na novi plošči:

Beyond Beautiful
Just Push Play
Jaded
Fly Away From Here
Trip Hoppin'
Sunshine
Under My Skin
Luv Lies
Outta Your Head
Drop Dead Gorgeous
Light Inside
Avant Garden

Vir in foto: Aerosmith.com

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Visit Aerosmith.com - thumbnail

Visit Aerosmith.com