v rubriki glasba:
.. / / / 25.03.2002

Odštekani Jay-Z

Ko po divjem zvonenju telefona privzdignete slušalko k ušesu in se na nasprotni strani zglasi urednik MTVja z izjavljeno ponudbo, da bi pod okriljem največje televizijsko glasbene hiše posneli v živo odigrano unplugged verzijo vaših največjih hitov, takrat vedite, da ste dosegli kulten status. Kar pozanimajte se pri Eric Claptonu, Nirvani ali LL Cool J-u.

Najnovejši odklopljenec, za katerega se je odločila televizijska postaja MTV, je rapper Jay-Z, ki je svojo izvedbo koncerta dodatno podkrepil še z enim od najboljših instrumentalnih hip hop bendov, skupino The Roots.

Tako imamo na plošči Unplugged možnost slišati odlično sintezo dveh rapperskih svetov - komericalnega ter progresivnega in pravi užitek je slišati, kako se Jay-Zjevi hitiči ustvarjeni za radije kot so Girls, Girls, Girls izpod rok Rootsev prikažejo v čisto novi luči.

Vrhunec te svetlobe imamo priložnost videti v pesmi Takeover, v katero Rootsi poleg osnovne melodije perfektno vključujejo še inserte iz drugih znanih rap komadov - Nas- ova New York State of Mind in Oochie Wallie ter Mobb Deepovi Shook Ones, kar se izkaže za odlično potezo, saj tovrstni manevri ustvarijo efekt, ko se ustne mišice ne morejo več zadrževati in se prelevijo v širok in zadovoljen nasmeh.

Tudi Jay-Z ni tisti, ki bi nas pustil žejnega čez reko, saj svoje delo opravi povsem dostojno. Vzpodbuje in kuri publiko, tako da ta nori in venomer vzklikuje in tako trinajst pesmi, kolikor jih album premore ponudi tisti čudoviti vtis, ko vse deluje kot usklajena simfonija, saj poslušalci dihajo z nastopajočimi in obratno.

Razlogov, da ta album ne najde prostora v vaši fonoteki, je malo. Če vam Jay-Z ni všeč, je ploščo vredno imeti že zaradi fenomenalnih Rootsev, če pa je poleg tega Jay-Z tisti umetnik, ki se večkrat znajde v vašem glasbenem stolpu, potem bi bil nenakup Unpluggeda skorajda greh.

Jay-Z: Unplugged
(leto izdaje 2001, založba Def Jam, distribucija Multimedia records)
Ocena: 5

Rok Terkaj - avatar

Rok Terkaj

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 7 člankov.

Jay Z - thumbnail

Jay Z