v rubriki glasba:
.. / / / 19.06.2003

Pete Best objavil knjigo o Beatlih

Prvi bobnar legendarne skupine The Beatles je objavil knjigo z naslovom The Beatles: The true Beginnings, ki jo je napisal s pomočjo svojih polbratov. Knjiga odkriva glasbene začetke Johna, Paula, Georga, ki so svoje prve tone odbrenkali kot The Quarrymen, ko so nastopili v klubu Casbah Coffe Club v Liverpoolu.

Klub sta leta 1959 odprla starša Petea Besta, da bi mladina lahko poslušala rock'n'roll. Quarrymen so dobili priložnost igranja, samo pod pogojem, da poslikajo notranjost kluba. Bendu se je kasneje pridružil tudi Pete, takrat pa so se preimenovali v The Silver Beetles, se še enkrat preimenovali v Silver Beatles, kmalu pa opustili tudi srebrni pridevnik.

Pete Best je skupaj s trojico zgoraj omenjenih kitaristov (Lennon, McCartney, Harrrison) in basistom Stujem Sutcliffeom tvoril prve Beatle na približno 100 koncertih, na koncertih v klubu Cavern, in tudi legendarnima turnejama v Hamburgu, kjer je Stu zapustil skupino (ljubezen je večja od rokendrola, njegova ljubezen Astrid Kirchherr pa je odgovorna za frizure, ki so postale njihov trademark), za bas kitaro pa je poprijel Paul.

Peteova zgodba se konča 16. avgusta 1962, ko ga novi manager Brian Epstein vrže iz benda, na njegovo mesto pa pride Richard Starkley alias Ringo Starr. Pete z Beatli od takrat ni spregovoril niti besede in se zaposlil kot pekar.

Čeprav ni jasno, kaj je bil resnični razlog za odpustitev Besta (nekateri viri trdijo, da glasbeno ni bil dorasel ostalim članom skupine, drugi pravijo, da je bil povod ljubosumje ostalih članov benda, ker je bil Best najbolj oboževani član benda, tretji, pa iščejo razloge v tem, da se Best ni hotel pokoriti novemu poštirkanemu videzu, ki ga je zahteval manager Epstein) jim je najbolj zameril to, da mu slabe novice niso upali povedati sami. Poleg tega je imel za uspeh skupine kar nekaj zaslug: bil je prvi redni bobnar skupine (ki je v različnih frakcijah obstajala od leta 1957), njegova mama je bila velika fenica in pa prva neuradna promotorka benda.

Za konec nič drugega kot rek iz bivših bratskih republik, ki to zgodbo lepo zaključi: "Greška u koracima, i najboljim se događa!"

Pete Best - thumbnail

Pete Best