v rubriki glasba:
.. / / / 07.02.2001

OKO - Ko zadiši po rocku

Oko, si dogodki, ki jih je spodbudilo to odkritje, gotovo ne bi sledil tako bliskovito in po takšnem vrstnem redu. Ne le rariteta posebne vrste, pač pa dragocen muzejski eksponat za komaj verjetnih 18 funtov. To je leta 1998 postala vinilna plošča, katere uporabnih izvodov bi v skrbno negovanih diskotekah vestnih zbiralcev tu, pri nas le stežka našteli več kot pet. In še pripisana ocena - excellent. Takšnih izdaj iz srede sedemdesetih in iz teh krajev, verjemite, res ni dosti.

Skoraj naklučje je hotelo, da se še enkrat ozremo nazaj, nazaj proti dobrim starim, že nekoliko pozabljenim, predvsem pa posebnim, res posebnim časom. Takrat je bila tehnika poseben luksuz. Stereo naprave skorajda veslojska ladja, TV sprejemnik - le nekaj njih v ulici. Leta '66 se je kot nadebudni harmonikar po glasbeni osnovnošolski izobrazbi, sicer pa kitarski samouk pridružil tedanjim znanilcem modernih nazorov, ki so se imenovali Rož'ce.

Že prvo gimnazijsko leto na Šubičevi se je spletlo prijateljstvo med Palvetom in Miranom Buličem - Mičem, mlajšim bratom Dragana Buliča, ki se je že takrat lahko postavljal z najbogatejšo zbirko plošč daleč naokrog. Med njimi seveda ni manjkal tudi Jimi Hendrix, čigar posebni kitarski slog in neposredna energija sta Pavletu za vedno zlezela pod kožo. Yeti Experience, ki ga je Pavle leta 1969 ustanovil skupaj z basistom Mičem in bobnarjem Borutom Sedejem Čičem je postal in ostal prvi rockerski trio na naših tleh. Yetijem je torej že na čelu pisalo, da jim je za vse malo mar, saj so se nastopi začeli vrstiti in tudi po prvi kadrovski spremembi - Čiča je za bobni zamenjal Andrej Strmecky.

Yeti Experience in z njim groba rockovska glasba, v dvorane po Sloveniji in tudi delno že Jugoslaviji privabljala množice navdušencev. Leta 1971 so ljubljanski Skarabeji v svoje vrste zvabili Pavleta Kavca. Toda namesto bogatejšega opusa, so bili Skarabeji kaj hitro brez polovice članstva, saj je Pavle Skarabe je spremenil v novi trio z bobnarjem Milanom Olasom in basistom Mirom Tomassinijem - Tomasom.

1972. je tako nastala prva postava ansambla Oko, katerega zamisel za ime je, kot pravijo, zrasla v domišliji Janeza Bončine - Benča. Oko: Pavle Kavec ter Trnovčana Miro Tomassini - Tomas z basom in Jani Tutta za bobni. Repertoar je ostal še vedno udaren hard-rockovski, toda spogledovanje s takrat novim jazz-rockom je bilo neizbežno. Leta 1973 je nameto Janija v postavo vstopil Dragan Gajič - Gajo in Oko je začelo svojo drugo poglavje, spet trše kot tisto pred njim. Oko je prvič snemalo za Radio Ljubljana.

Ko je ritemska sekcija skupine v začetku leta '75 prestopila k Jutru, je Pavle sestavil novo, v tretje prerojeno Oko. Bobnar Tone Dimnik - Čoč in basist Franjo Martinec sta bila tista, ki sta s Pavletom posnela najprej singlico Vse sem dal ti, kasneje pa še druge skladbe. Toda na pomlad '76, ko se je ta novi trio že razhajal, je bilo že pripravljeno gradivo posneto še enkrat, tokrat v srbo-hrvaški inačici, pač skladno s tedanjo prakso.

Oko so se znašli v našem prvem zasebnem snemalnem studiu Akademik pri tonskem mojstru Miru Bevcu, snemalec je bil Aco Razbornik, glasbeni producent pa Dečo Žgur. Gosti na snemanju plošče so bili še perkusionist Miha Vipotnik, klaviaturist Andrej Kunjajev in beograjski pevec Zlatko Manojlović. Album je jeseni '76 pri založbi Jugoton izšel pod naslovom Raskorak.

Po letu 1980 Oko ni več delovalo. Miro Tomassini - Tomas, Dragan Gajič - Gajo in Pavle so nekajkrat priložnostno zaigrali na rockerskih zabavah v ljubljanskem klubu Palma. Posebej odmeven pa je bil nastop na praznovanju 300. radijske oddaje SOS, zdaj ŠTOS rockovskega leksikografa Dragana Buliča 9. maja 1987, ko so se po dolgih letih na odru spet zbrali člani skupin Bele vrane, Mladi levi, Jutro, pa Tomaž Pengov in seveda Oko.

Oko je pred kakšnim letom spet spregledalo. Pavle Kavec bo z novim triom čez nekaj dni ponovno v sedlu. V pripravi je repertoar, ki bo razgrel sleherno rockersko dušo, saj bo duh Jimija Hendrixa s skupino OKO znova na in okrog naših koncertnih odrov.

V ljubljanskem klubu Hound Dog jih bomo imeli priložnosti videti že ta petek, 9. februarja ob 22h!!!

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Oko - thumbnail

Oko