v rubriki glasba:
.. / / / 31.03.2004

Saves the day - In reverie

Skupina Saves the day prihaja iz New Jerseyja in pri nas ni najbolje poznana, čeprav obstaja že od leta 1997, v tem času pa so izdali štiri veliko plošče in EP I'm sorry I'm leaving. Najpogosteje jih primerjajo z Green Day in Foo Fighters, čeprav je tudi njihov glasbeni izraz zelo samosvoj.

Skupina je sprva delovala kot kvartet, prav pri snemanju zadnje plošče In reverie pa sta jo zapustila kitarist Ted Alexander in bobnar Brian Newman, ki ga je zamenjal Pete Parada. Poleg njega so v skupini še Chris Conley (vokal), ki piše glasbo in besedila, Eben D'Amico (bas kitara) in David Soloway (kitara).

Prvi dve plošči - Can't slow down (1998) in Through being cool (1999) sta bili nekoliko bolj punk usmerjeni, nato pa so začeli sodelovati s producentom Robom Schnapfom, ki je v njihov zvok vnesel nekaj več rock elementov in tako ne preseneča, da na zadnji plošči slišimo tudi klavir, orgle in celo tamburin.

No, In reverie je druga plošča z omenjenim producentom leta 2001 pa so izdali ploščo Stay what you are, kjer so predstavili svoj nekoliko drugačen glasbeni izraz. Ta niha od klasičnega punka (Anywhere with you, What went wrong), ostrejšega rocka (Driving in the dark, Morning in the moonlight, Where are you?), klasičnega rocka (Rise, Monkey, Wednesday the third) in vse do bolj nenavadnih, celo pop obarvanih skladb (In reverie, precej akustična She, Tomorrow too late).

Najboljši skladbi na plošči sta vsekakor Rise, ki jo krasi odlično petje in pa In my waking life, kjer se srečamo s precej klasičnim rock zvokom, ki ga krasijo številni kitarski prehodi. Pri vsej glasbi je najbrž najbolj nenavadno to, da je barva vokala Chrisa Conleyja precej ženska, a tega ne povezujte s kričečim ali histeričnim.

Saves the day so zanimiva skupina, za katero pa je vprašanje, če se bodo uveljavili v Evropi, saj skupine z značilnim ameriškim zvokom in pristopom navadno ostanejo na oni strani Atlantika. Vsem tistim, ki jim je všeč nekoliko bolj surov in umazan rock, ploščo In reverie seveda toplo priporočam, prisluhnite pa ji tudi vsi tisti, ki radi slišite rock na drugačen način od običajnega.

Saves the day: In reverie
(leto izdaje 2003, založba SKG Music, distribucija Multimedia)
Ocena: 3,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Saves the day - thumbnail

Saves the day