v rubriki glasba:
.. / / / 06.12.2004

Olivija - Med moškim in žensko

V času, ko nas tuji izvajalci bombandirajo z zbrikami največjih uspešnic in na domačem trgu vlada zatišje, je prav prijetno prisluhniti plošči mlade skupine Olivija, ki jo sicer sestavljajo izkušeni glasbeniki in povečini prekaljeni studijski mački...

Zasedbo Olivija je ustanovil njen idejni vodja Gal Gjurin (bas, vokal, avtor glasbe in besedil), Severa Gjurin (vokal), Boštjan Gombač (klarinet, piščali, vokal), Rihard Zadravec - Riki (harmonika), kitarista Dejan Lapanja in Andraž Mazi in bobnar Gašper Peršl.

Na plošči Med moškim in žensko je enajst skladb, od tega sta dve instrumentalni - Vagus iz sprva lahkotne akustike preraste v neobrzdano divjanje, Špelina pesem vsebuje ogromno harmonike in ima kar nekaj tipičnih, ponarodelih slovenskih instrumentalnih vložkov.

Glasbo je nemogoče strogo uvrstiti v katerikoli žanr, saj slišimo veliko jazza in etna, pogosti so tudi funk vzorci, slišati je nekaj rocka in kanček popa - v celoti zelo raznovrstna, nepredvidljiva in kar je najpomembnejše - zelo zanimiva in prav nikoli dolgočasna glasba.

Sama glasba je sicer možno zaznamovana z zvokom harmonike in pišali oziroma klarineta, čeprav imajo vidno vlogo pogosto tudi kitare. Severin glas je prijeten in poslušalčevo uho boža kot žamet, zelo (p)osebna pa so tudi Galova besedila, ki močno odstopajo od siceršnjega slovenskega (pod)povprečja.

Med skladbami, ki jih bomo zagotovo pogosto slišali, so vsekakor Ledena - zelo jazzovsko obarvana skladba, Imaosan prekrasansan, ki ga z vokalom popestri Gal, pa zelo teatralna Najini gozdovi, v Black Buda z zanimivim vokalnim vložkom gostuje hitrojezični N'Toko, Maj je vokalno neprepričljiva, zato pa navduši instrumentalno, Nimam več začara s čudovitim vokalom, vse skupaj pa lepo zaključi Spet je večer.

Olivija so se na našem glasbenem nebu pojavili zelo tiho, vendar pa so že njihovi koncerti dali vedeti, da nikakor ne gre za muho enodnevnico in da smo dobili še eno glasbeno skupino z zanimivim in kar je najpomembnejše, izvirnim in samosvojim glasbenim izrazom.

Olivija: Med moškim in žensko
(leto izdaje 2004, založba Nika)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Olivija - thumbnail

Olivija