v rubriki glasba:
.. / / / 15.11.2004

Omahnil je Ol' Dirty Bastard

V soboto se je v snemalnem studiu na Manhattnu v New Yorku onesvestil in zgrudil Ol' Dirty Bastard. Sloviti raperski solist in član najbolj razvpitega devetčlanskega hiphop krožka na svetu Wu Tang Clan, je kmalu po kolapsu tudi izdihnil. Pred tem se je sicer pritoževal nad neznanimi bolečinami v prsnem košu, zaenkrat pa še ni potrjeno, ali je Russella Jonesa, kakor je bilo umetnikovo pravo ime, izdalo srce ali je njegovi nenadni smrti botrovala katera druga zdravstvena ali pač težava drugačnega porekla.

V Brooklynu rojeni in odrasli Ol' Dirty Bastard je v glasbenem svetu veljal za enega največjih odštekancev sploh. Skoraj ironično je, da se ga bo širša svetovna javnost spomnila predvsem po težavah z zakoni, ki so jih povzročile notorične slabe navade ali drugače - priložnostno drogiranje.

Russell Tyrone Jones je bodisi sodeloval pri ropu bodisi so pri njem zasegli nekaj malega marihuane in kokaina bodisi je imel pri sebi orožje, tedaj ko ga ne bi smel imeti, bodisi je bil zraven, ko se je droga preprodajala, bodisi ni imel vozniškega izpita ali pa je vozil vinjen, bodisi je klofnil svojo drago bodisi se je navlekel na crack in sem ter tja malce zblaznel bodisi so ga dobili, ker ni plačal preživnine za tri otroke, ki jih je imel z zadnjo ženo, bodisi je komu kar grozil, bodisi, bodisi, bodisi!

Kjer so bile težave, tam je bil Ol' Ditry Bastard. Nenazadnje je bil tudi hudo ranjen s strelnim orožjem, ko so njegovo stanovanje napadli roparji. No, skoraj stripovsko so se prekrški in kazni, ki so jim sledile, ali pa pogojne obsodbe kar misteriozno seštevale, pri čemer je Ol' Dirty Bastarda kar nekajkrat doletela nesreča prav tedaj in prav tam, kjer je zanj sledilo še večje sranje, še bolj kruta zakonska zanka!

Te slabe karme, ki je spremljala izjemno duhovitega ter glasbeno še kako nadarjenega izvajalca in literarno ciničnega družbenega kritika, pa se ni mogel otresti še posebej po tem, ko se je razvedelo, da je odbitek pobegnil iz rehabilitacijskega zavoda, kjer se je odvajal od kokaina in cracka. Tam mu sicer, razen belega prahu, ni nič manjkalo!? Šegavi pesnik je bil tudi zares ranjena duša. Še bolj zakleto pa je dejstvo, da je bil Russell Jones, čeravno je sodeloval v neštetih pretepih in pri drugih uličnih sranjih, in je znal te izkušnje prevesti v surov pesniški jezik, zelo miroljuben in do skrajnosti zafrkantski.

Kot član slovitih Wu Tang Clan je Dirt McGirt aka Big Baby Jesus aka Ol' Dirty Bastarad aka ODB sodeloval na vseh njihovih albumih, prav tako pa se je zelo dobro znašel tudi kot solist. Leta 1995 je izdal svoj prvi solo album, medtem ko je leta 1999 z delom Nigga Please dodobra pretresel glasbeno prizorišče, saj je na velika vrata uveljavil samosvoj minimalističen hibrid, mešanico, zlitino med soulom in hiphopom, ki svoje vrhunce pravzaprav doživlja ravno v zadnjih dveh, treh letih.

Iz tega albuma je izšla svetovna uspešnica Got Your Money, ki sta jo sproducirala Neprtunes (Chad Hugo in Pharrell Willimas), in z njo napovedala preboj na vrh svetovne bere lestvice najbolj trofejnih producentov. Prav v refrenu popevke Got Your Money pa je svetovna javnost prvikrat lahko na velika ušesa slišal danes veliko zvezdnico Kelis.
ODB je meddrugim poskrebel tudi za sijajen in komercialno zelo uspešen remix skladbe Fantasy iz repertoarja Mariah Carey.

Škandal brez primere pa je ODB povzročil na podelitvi nagrad grammy februarja leta 1998. Tedaj je iz rok folk pevke Shawn Colin, ene od nagrajenk, ukradel ali ugrabil mikrofon in mimo slavnostnega protokola na ves glas potarnal, da je izdelek njegovega krožka Wu Tang Clan boljši od nagrajenega v raperski kategoriji, albuma Puff Daddyja, zato si je tudi kupil drago obleko, saj je bil prepričan, da bo on prejemnik nagrade oziroma zmagovalec. Kasneje se je ODB pošteno opravičil za izpad.

ODB je v zadnjem letu le prišel malo k sebi, pri čemer ga je pogubne roke pravice uspešno ubranil Robert Scapiro, odvetnik, ki je branil tudi razvpitega O.J.Simpsona. In tudi zato ga je medse z veseljem povabila tudi slavna raperska zadruga Roc-A-Fella. V tem aranžmaju je snemal tudi svoj novi izdelek, ki je pravzaprav povsem dokončan, in bi moral na trg še letos.

-Čeprav ga vsi poznate kot Ol' Dirty Bastarda (kot Staro nagravžno barabo), pa je bil moj Rusty najbolj prijazna in čudovita duša na tem svetu?, je v solzah povedala Cherry Jones, glasbenikova mati. Glasbeni svet, še posebej raperski, je pretresen zaradi nenadomestljive izgube; pa tudi presenečen nad resnično kruto igro usode.

Ol' Dirty Bastard, ki je oče postal že v najstniških letih, je zapustil 13 otrok.

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Ol Dirty Bastard - thumbnail

Ol Dirty Bastard