v rubriki glasba:
.. / / / 12.01.2005

Fenomen Fredy Miler

Zadnji mesec dni in še malo več se v zvezi s slovensko glasbo govori le še o enem človeku, zgolj enem izvajalcu, ki je zasenčil vse dogodke in pobral vso slavo. Zagotovo en in edini Fredy Miler, kije Slovenijo dobesedno osupnil s skladbo in videospotom za skladbo Vedno si sanjala njega, ki je nedavno izšla tudi kot single (baje, Fredy nima nič s singlom, ki je izšel pred novim letom).

Ob prihodu Fredyja Milerja na slovensko glasbeno sceno se nanj nisem preveč oziral, saj sem bil prepričan, da gre za le še eno muho enodnevnico, ki so jo ustvarili predvsem mediji. A Fredy se je ustvarjal dolgih sedemnajst let in posnetek skladbe Vedno si sanjala njega, ki je čez noč postal kulten, je bil posnet pred šestimi leti.

Na ovitku CD singlea Vedno si sanjala njega, ki je nedavno izšel pod okriljem založbe Menart piše, da je za besedilo, glasbo, programiranje, skratka vse zaslužen koroški glasbenik Marijan Smode, ki je svoje vrhunce slave doživljal konec sedemdesetih in v začetku osemdesetih. In prav ta single je nenadoma postal jedro spora med nekdaj velikima prijateljema in sodelavcema, saj Fredy trdi, da gre za njegovo avtorsko delo in da objave ni dovolil, celo, da gre pri vsem skupaj za plagiat?!

Prav danes je po internetu planila novica, da se prodaja gobica mikrofona, v katerega je pel Fredy Miler in v četrtek popoldan je cena za pravzaprav ničvredno gobico narasla na skoraj 120.000 SIT. Fredyjevi koncerti so razprodani, vsak dan ga zasledimo v časopisju in v televizijskih oddajah ...

Človeka z enojno obrvjo, brez glasu in posluha, z nevsakdanjo modo in podpovprečno glasbo. Tisti, ki vedo nekaj več o zakulisju glasbe seveda sumijo, da nekdo stoji za vsem tem in da je Fredy Miler (oziroma oseba za tem psevdonimom) zgolj lutka v rokah nekoga večjega, z močjo in denarjem.

Prav mogoče je, da se Fredy Miler resnično že dolgih sedemnajst let trudi in si želi uspeti, vendar iskreno in pošteno povedano - s skladbo kova Vedno si sanjala njega ne bi smel uspeti niti v Albaniji, Iraku ali kakšni obubožani afriški državi.

In vprašanje je, kaj se bo zgodila z osebo Fredyjem Milerjem, ko se bo nekdo naveličal te igrice in bo ubogi Fredy še vedno mislil, da je največja zvezda, a se ne bo zavedal, da živi v nekakšnem izprijenem Fredyjevem showu. Resnica je nekje zunaj, a vprašanje, če jo bomo kdaj slišali?!

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Fredy Miler (foto www.fredymiler.com) - thumbnail

Fredy Miler (foto www.fredymiler.com)