v rubriki glasba:
.. / / / 02.10.2004

Pun kufer - Mame & Bebe

Kakorkoli se človek trudi slediti glasbi, dogajanjem in zanimivim skupinam, vedno se zgodi, da se mu kakšna stvar lahko izmuzne. V preteklosti sem tako zamudil dve plošči zasedbe Pun kufer, katere gibalo je Daniel Biffel, bojim pa se, da bodo zaradi popolnoma nekomercialne narave tretjega projekta, mnogi spregledali tudi ploščo Mame & Bebe.

Skupina Pun kufer je svoj prvenec Preko zebre izdala leta 1999 in ki je bil na Hrvaškem razglašen za najboljši prvenec leta, pred dvema letoma so izdali ploščo Dok mi grizeš prste, kjer je poslušalcem v spominu najbolj ostalo sodelovanje z Arsenom Dedićem v skladbi Na balkonu.

Daniel Biffel je nato zamenjal celotno skupino in se lotil snemanja tretje plošče z novimi sodelavci, vendar na posnetkih ni čutiti, da je zasedba neuigrana ali da med njimi še ni prave energije, saj vse skupaj zveni zelo spontano in prepričljivo.

Daniel je hkrati želel, da bi vsi instrumenti zveneli kar se da naravno in zato na plošči ni slišati nobenih sintetičnih zvokov ali produkcijskih trikov, tisti z bolj ostrimi ušesi bi utegnili tu pa tam slišati celo kakšno napako.

Večina kitar je akustičnih, čeprav včasih preseneti kakšna električna s surf ali pa blues vložkom, spremlja jih klavir, bobni so prisotni zgolj za lahkoten ritem, včasih so zraven prisotna tudi tolkala in vedno zanimivi spremljevalni vokali, naj bodo moški ali ženski.

Enajst skladb - enajst zabavnih, duhovitih in navihanih skladb, ki slonijo na mešanici bluesa, jazza, šansona in preprostega rocka, navdušijo in pritegnejo že ob prvem poslušanju. Težko je verjeti, da ima nekdo v današnjem svetu glasbe, ko se glasba ustvarja za mešalno mizo, glasbeniki pa niso cenjeni zaradi talenta ampak "lepote", voljo in željo ustvarjati tako iskreno glasbo.

Pun kufer so zame eno največjih glasbenih presenečenj, ki sem jim bil priča v letošnjem letu in upam, da jih bomo lahko videli tudi na kakšnem slovenskem odru, kjer se bodo predstavili tudi v živo. In karkoli drugega kot prijeten večer šarmantne glasbe bi bilo zame veliko presenečenje! Naj ta plošča ne uide vašim ušesom!

Pun kufer: Mame & Bebe
(leto izdaje 2004, založba Menart)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.