v rubriki glasba:
.. / / / 11.06.2003

Recept za uspeh - bodi instant zvezda!

Recept za kakšen uspeh?! Recept za velik (glasbeni) uspeh... recept kako postati zvezda oziroma kako zvezde ustvariti. Pod okriljem televizijske postaje, ki ima dovolj širok krog gledalcev, razpišete avdicijo za glasbeno skupino - iščete tri dekleta (ali tri fante ali pa kar oboje), ki znajo peti in znajo plesati. Iščete tri dekleta, ki želijo biti zvezde!

Na avdicije pošljete neomejeno količino kamer, ki bodo posnele vsak korak, vsak dih in vzdih, smeh in žalost... za mizo posedete tri strokovnjake iz različnih področij, npr. za ples, petje in nekoga, ki se spozna na šarm, očarljivost in simpatičnost, ki bodo kandidatke ocenjevali.

Seveda, vsak(a) želi postati zvezda - nastopati, spoznavati svet (oziroma v našem primeru Slovenijo) in ljudi ter nastopati in sporočati svoje misli in občutenja vsem, ki te želijo poslušati. Vsega tega si želiš še toliko bolj, če veš, da je nekaterim na tak način že uspelo.

In na avdicije pride več sto deklet in deklet je vedno manj in vedno več je joka, veselja, zavisti? seveda ostajajo le še tiste, ki najbolj izstopajo? izstopati morajo na vseh področjih, čeprav se vedno spregleda tudi kakšna napaka.

In pridejo težki trenutki, ko ostane še šest deklet in vseh šest ve, da so v skupini lahko samo tri. Čeprav so vse tako zelo dobre, da bi si zaslužile mesto v skupini, ampak? Prostora je samo za tri. Tokrat so bile izbrane Špela, Jasna in b>Maja. Tri radožive, prikupne in privlačne mladenke - nova zvezdniška skupina Unique.

Videli smo celoten postopek šolanja in celo nekatere trike javnega nastopanja? kako bo takrat, ko bodo dekleta nekje zalotili nenapovedano oziroma ko se bodo znašle na pravi novinarski konferenci, kjer utegnejo slišati zares neprijetna vprašanja?! Videli smo jih v studiu, na različnih predstavitvah in tako naprej? ta teden nas čaka še videospot.

Jasna je tista, ki najbolj izstopa, predvsem zaradi bujne pričeske. Najbolj izstopa tudi glasovno, ima širok nasmeh in je neverjetno sproščena. Opisali so jo kot sonček - kot so pred dobrim letom opisali Ano iz skupine Bepop. Zgolj slučaj?!

Maja, prikupna blondinka, ki zna od vsega najbolje koketirati. Lahko se bo spogledovala s kamero in oboževalci. Vendar glasovno močno zaostaja? visok glas, ki je morda primeren za skupinsko petje, nikakor pa za solo petje. Po neobrzdani energiji spominja na Alenko iz skupine Bepop. Spet slučaj?!

In tu je še Špela, rdečelaska, ki bo skrbela za ravnotežje - ne izstopa pri plesu in ne pri petju. Tudi njen izgled je povsem povprečen. Čisto povprečna, kot bi bila lahko vsaka druga. Mislite, da jo bom primerjal s Tinkaro iz Bepop? Ne morem! Tinkara bolje pleše, Špela bolje poje. Morda spominja, vsaj po statusu v skupini, Simonu, tiha voda, ki ne izstopa, a je nujno potrebna in bo v prihajajočem letu morda ravno tako zlezla iz kalupa in postala motor iz ozadja.

Tako, to je dobitna kombinacija. Tri različne, tri enakopravne. Oh, zveni znano?! Tudi izgleda tako? Vse bo držalo! Imamo trio s podobo Spice Girls in z glasbo, ki se bo najbrž gibala nekje med Power Dancers, Foxy Teens in morda Piko Božič ? če naštejem zgolj tiste, ki jim bodo najhujša konkurenca v Sloveniji.

Bepop to ne bodo. Imajo drugačno glasbo in drugačen krog poslušalstva. Predvsem pa imajo že ustvarjen krog poslušalstva. Unique se bodo morale za oboževalce še boriti. Singl Dobro si me oglej je že zunaj - začenja se naskok na lestvice. Na katero mesto se bodo povzpele bomo videli že čez kakšen teden.

Prav nobenega dvoma pa ni, da jim bo uspelo. Da bodo postale zvezde.

Oziroma, Unique so že zvezde. Kajti - izbrane so bile, da bodo zvezde. Ne glede na vse. Niso bile ustvarjene, da bi bile zvezde! Nikakor! Ustvarili jih bodo oziroma so jih, da bodo in so zvezde. Vse ostalo je zanemarljivo. Tudi to, da bomo morali vse do jeseni čakati na ploščo in tisti pravi, unikatni zvok. Ki bo, kakšen že?! Ah, seveda, že slišan.

Torej - čakamo na Bepop in novo ploščo. Obljubljajo presenečenja in drugačnost. Drugačnost od česa?! Samih sebe? Pričakujejo, da bodo njihovi šest do štirinajst let stari oboževalci rasli in zoreli skupaj z njimi?! Ta plošča bo prelomna - naivni pop ali morda korak naprej, ki bo pomenil tudi tretjo ploščo? Čakali bomo na Unique in njihovo prvo ploščo. Z izjemo trditve, da vsekakor bodo zvezde, je za karkoli drugega še nekoliko prezgodaj.

Lahko pričakujemo in napovemo naskok na lestvice in sicer na vrhove lestvic - žal lahko napovemo tudi radijsko in televizijsko bombardiranje in žalostno dejstvo, da bomo dve pesmi prisiljeni poslušati celo poletje.

Kdo bo naslednje leto zmagovalec Viktorjev je ravno tako zanimivo vprašanje! Tudi Siddharta napovedujejo novo ploščo in pred tistimi najbolj gorečimi oboževalci bo zelo težka naloga. Se sprašujete, kaj počno Siddharta v članku o instant zvezdnikih?! No, pojdite na njihov koncert in vsaj petinsedemdeset odstotkov občinstva je starih od deset do nekje šestnajst let, naslednjih petnajst odstotkov obiskovalcev je tam zato, ker morajo biti in se bodo lahko postavljali pred prijatelji in približno deset odstotkov obiskovalcev je njihovih oboževalcev.

Pri Bepop in tudi pri Unique je sestava podobna. Le da je približno petinosemdeset odstotkov občinstva in s tem tudi oboževalcev starih med šest in šestnajst let, ostalih petnajst odstotkov pa predstavljajo varuške, ki spadajo med oboževalce Siddharte in se sprašujejo, kako so si zaslužili kazen biti na koncertu Bepop in poslušati kričanje najstnic (kot da sami niso bili nikoli takšni?!) ali pa sodijo v tisti odstotek ljudi, ki morajo biti tam, kjer se dogaja. Pa naj bo to Siddharta, Bepop ali Natalija Verboten - žalostno, ampak resnično!

Ob omembi Siddharte je treba seveda zapisati in poudariti, da ne gre za instant skupino! Gre za zrele fante, ki so se nekaj let kalili v garažah in odigrali nešteto koncertov preden so se prebili v prvo ligo. Pa še to bi jim založba McMillan kmalu onemogočila (pod njihovem okriljem je bila recimo tudi skupina Holder, ki je izginila iz glasbenega prizorišča), a jih je nato pod okrilje vzela založba Multimedia, jim vseskozi zaupala in rezultati so vidni.

Gre za skupino z izvirno glasbo, ki jih vsi v Sloveniji zgolj oponašajo in jim želijo slediti - večina neuspešno, obenem fantje pišejo nadvse zanimiva besedila, katerih pa ne razumejo nekateri starejši, kaj šele otroci. Pozor! Oni ne pišejo poneumljajočih besedil o večni ljubezni, soncu in plesu ter zabavi in o tem, kako je vse večno in neskončno, Siddharta pišejo besedila o realnem življenju, ki je polno bridkosti in razočaranj in o svetu, ki je pogosto onkraj meja naše domišljije.

Da, Siddharta so v našem glasbenem prostoru presežek.

Tudi oni so del neke zgodbe o uspehe, a ne instant zgodbe o uspehu. Gre za zgodbo, ki temelji na zaupanju in trdem delu. Žal imajo podobne oboževalce kot (pre)večkrat omenjeni Bepop in Unique. Zakaj žal? Zato ker jih mnogi iskreni oboževalci rajši ne gredo gledat na koncerte, ker ne prenašajo vreščanja in kričanja in omedlevanja in podobnega. Seveda, to se je dogajalo tudi Beatlom, Stonesom, Elvisu, Doorsom - ampak Siddharto še lahko primerjamo z njimi, tistih drugih pa nikakor.

In za vsemi naštetimi izvajalci stojijo močne založbe, podpirajo jih radijske in televizijske postaje, številne revije se dičijo z njihovimi podobami? da, slava ima včasih zelo malo skupnega s kvaliteto. Siddharta od vsega tega sicer odstopajo, a so se žal znašli v tako žalostni družbi, v družbi tistih, kjer je glasba šele druga ali tretja skrb.

Lahko smo prepričani, da na glasbo Siddharte vse to ne vpliva preveč, kako pa bo to vplivalo na splošen razvoj glasbene scene v Sloveniji, bo seveda pokazal čas. Skupine, ki preigravajo vse od Bepop do Siddharte in Avsenikov, seveda že so. A gre za izkušene "glasbenike", ki skušajo od tega živeti.

Ne želimo pa si, da bi mladi rockerji ali punkerji ali hip-hoperji ali kdorkoli hkrati občudovali Siddharto in njihovo izvirno glasbo ter instant glasbenike, ki nastajajo v slovenskem Hollywoodu (Pro Plus oz. Pop TV oz. Kanal A) s slovenskimi "čudežnimi" ustvarjalci (Geržina, Tomac ipd.).

Žal je najbolj pomembna barva denarja! Če že ne izvajalcem, pa vsekakor tistim, ki jih podpirajo oziroma tistim, ki so jih ustvarili. Njih, zvezde. Zvezde?! Ali zgolj lutke?! Tiste, ki plešejo, kot žvižga nekdo večji od njih in ki odpirajo usta ter govorijo besede, ki so jih napisali močnejši od njih.

Čez nekaj let se jih ne bo nihče več spomnil, tako kot se danes nihče in nikjer ne spomni na New Kids On The Block ali Take That, pa tudi Caught In The Act so odšli v pozabo - vse to so bile skupine, ustvarjene s pomočjo avdicij in vsi so se trkali po prsih, kako dobro se razumejo in kako bodo za vse večne čase ostali prijatelji in skupaj v skupini. Slava ne le pokvari, temveč spridi ljudi.

In v zgornjih vrsticah se mogoče skriva, koga bo iskala naslednja avdicija Popstars - tri ali štiri ali morda kar pet fantov, ki bodo znali peti in plesati? ki bodo želeli postati zvezde?!

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Luc in Tomi - thumbnail

Luc in Tomi