v rubriki glasba:
.. / / / 04.05.2009 11:46

Lily Allen na otvoritvi festivala Exit

Trenutno najbolj popularna angleška pevka Lily Allen bo na glavnem odru novosadskega festivala Exit nastopila v četrtek, 9. julija. Album It’s Not Me, It’s You je izšel 9. februarja letos in v kratkem času osvojil vrh britanske lestvice albumov.

Na prvo mesto se je uvrstil tudi v Kanadi in Avstraliji, medtem ko se je na ameriški Billboard lestvici uvrstil na peto mesto. Še večji uspeh na lestvicah je Lily zabeležila s singlom The Fear, ki se na svetovnih radijskih postajah vrti že od lanskega decembra, spot za omenjeno pesem pa si je na Youtubu ogledalo že več kot 13 milijonov ljudi.

Aktualni album je doživel odlične ocene novinarjev in kritikov, ki izpostavljajo predvsem njena besedila, v katerih ne prizanaša ne sebi, ne drugim. Ena najbolj kontroverznih pesmi je zagotovo F**k You, ki jo je pred kratkim, na koncertu v Los Angelesu, posvetila bivšemu ameriškemu predsedniku.

Pevka iz Londona bo 24. rojstni dan praznovala 2. maja, med koncertoma v Milanu in Berlinu. Lily je ena od štirih otrok ločenih staršev, filmske producentke Alison Owen in igralca Keitha Allena. Očetov dober prijatelj je bil Joe Strummer, frontman skupine The Clash, ki je očeta in takrat še zelo mlado Lily pogosto odpeljal na Glastonbury festival. Na žalost, Strummer ni dočakal njenega lanskega nastopa na Glastonburyju, kjer je bila ena od vodilnih zvezd.

Kako burna je bila njena mladost pove podatek, da je zamenjala kar 13 šol in šolanje zaključila, ko je bila stara 15 let. Preden je zapustila šolske klopi ji je uspelo dokončati osnovno glasbeno izobraževanje iz igranja klavirja in petja, poleg tega pa se je učila igrati še violino, kitaro in trobento. Njen manager George Lamb jo je v studio spravil leta 2004, že naslednje leto pa ji je našel glasbeno založbo Regal Records. A so se njeni založniki odločili, da se ne bodo ukvarjali z njeno promocijo, saj so bili takrat okupirani s promoviranjem skupin Coldplay in Gorillaz.

Lily je do prvega uspeha prišla sama, potem, ko si je naredila profil na My Space-u, kjer je objavila prve posnetke. Ko je zbrala prvih deset tisoč fanov, je bila dovolj zanimiva za članek v časopisu Observer Musical Monthly, kjer so ji kasneje posvetili še obsežno zgodbo z naslovnice. Managerji iz glasbene založbe so ji po tem dali proste roke, Lily je najela glasbene producente in v slabih 14 dneh dokončala album Allright, Still. Debitantski album je doživel vrtoglavi uspeh, medtem ko se je prvi single Smile v dveh tednih od izdaje povzpel na 1. mesto britanske lestvice singlov.

Danes njen profil na spletni strani MySpace beleži več kot 32 milijonov download-ov njenih pesmi. Na omenjeni strani ima pevka že več kot pol milijonov oboževalcev ter 300.000 na Facebooku. Tisti najbolj zvesti se bodo zagotovo udeležili enega od velikih festivalov kjer letos nastopa - Roskilde, T in the Park, Glastonbury, Rock Werchter in seveda Exit.

Poleg Lily Alen na 10-letki Exita letos nastopajo tudi Arctic Monkeys, Manic Street Preachers, KoRn, Kraftwerk, Moby, Patti Smith, Madness, Carl Cox, Richie Hawtin, Darren Emerson, Sasha, Andy C, Marky in številni drugi, ki bodo občinstvo ogrevali na več kot 20 odrih. Žur ob 10. obletnici bo potekal od 9. do 12. julija, na Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu.

Za Exit

ŽVPL press - avatar

ŽVPL press

Objavljalec press sporočil, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 991 člankov.

Lily Allen /vir: Exit - thumbnail

Lily Allen /vir: Exit