v rubriki glasba:
.. / / / 30.06.2004

Robert Jukič - Phases of one

Minilo je že nekaj časa od napovedi 45. Jazz Festivala Ljubljana, kjer sem napovedal, da bom v bližnji prihodnosti predstavili dve plošči slovenskih izvajalcev - Roberta Jukiča in Fake Orchestra. V nadaljevanju najprej plošča basista Roberta Jukiča...

Robert Jukič je šestindvajsetletni basist, ki trenutno še študira v Gradcu, v Sloveniji in tudi širše po svetu je znan po sodelovanjih s priznanimi jazz imeni, lahko pa omenim, da je snemal in nastopal tudi s Funk You, Rok'n'Band, Anjo Rupel, Petrom Lovšinom, Šank Rock, Tabuji in drugimi.

Leta 2002 je izdal prvenec How about that?!, ki mu je pomagal, da se je prebil na odre tako imenitnih festivalov kot so Lent in drugi jazz festivali po Sloveniji jazz festival v Udinah, na Dunaju, seveda pa je odigral tudi mnogo klubskih koncertov (Jazz club Gajo, Satchmo, Max club).

Trenutno že pripravlja gradivo za svojo tretjo ploščo, jaz a vam bom na kratko predstavil ploščo Phases of one, ki so mu jo pomagali posneti Jure Pukl (saksofoni), Luboš Šramek (klavir) in Dušan Novakov (bobni).

Na plošči je sedem skladb, ki so si med seboj na trenutke precej podobne, ravno tako pa se močno razlikujejo druga od druge. Nekaj skladb je odigranih v klasični jazz maniri, saj sta uvod in zaključek enaka, vmes pa slišimo paleto mojstrskih prehodov in prepletov vseh treh instrumentov.

Phases of one se začne z zanimivimi bobni, nato pa do preloma vodilno linijo igra saksofon, po prelomu pa klavir,vmes pa slišimo odličen prehod. No you don't ima že v uvodu vključene vse instrumente, saksofon in bobne nadgradijo nežni klavirski poudarki, ki potem pritegnejo večino pozornosti. Slišimo tako solo na basu kot tudi na bobnih, ritmične spremembe in menjave med instrumenti pa se odvijajo zelo tekoče.

Mena najljubša je skladba The chase, ki je izredno dinamična. Začne se s saksofonom, nadaljuje s hipnotično hitrim klavirskim delom, ki ga znova nadgradi saksofon. Slišati je vrsto prepletov med vsemi štirimi instrumenti, vključen pa je tudi klasičen jazzovski bobnarski solo.

Spring waltz je po energičnem divjanju prejšnje skladbe mnogo bolj lahkotna in sproščujoča. Večino slišnega dela opravi klavir, prijetno celoto pa zaokrožijo nežne saksofonske linije. What do you want? je znova izredno energična - prvič se sliši precej činel, ob tem pa seveda klavir in saksofon, kjer se Pukl izkaže z nekaj odličnimi vložki. Sledi izjemen prehod v klavirski solo, v ozadju slišimo izjemne bobnarske poudarke, sledi še poigravanje med činelami in basom in pa izvrsten zaključek.

Vida's song je znova počasnejša skladba z izredno melanholičnim zvokom saksofona, ki ima solo linijo, v ozadju pa je slišen predvsem klavir. Prehodi med klavirjem, bas kitaro in s činelami povrh so odigrani brezhibno, zadnja minuta skladbe pa pripade zgolj saksofonu. Še enkrat več odlični Jure Pukl! Plošča se zaključi s skladbo It's a donkey, isn't it?, ki jo začneta saksofon in klavir, sledi vrsta zanimivih prehodov in prepletov in pa bas ter klavirski solo vložek. In kar prehiter konec.

Morda najbolj zanimivo pri celotni plošči je to, da gre za glasbo, ki jo ustvarja basist, pa je bas še najmanj v ospredju, čeprav tisti redki solo vložki dokazujejo, da je Robert Jukič izvrsten basist. Seveda pa je bas kitara že od nekdaj precej nehvaležen instrument, saj ga v glasbi slišijo le tista najostrejša ušesa.

No, če na to pogledamo z druge plati ? bas kitara je vsekakor gibalo ritem sekcije in ritem sekcija je ustvarjala odličen poligon za številne saksofonske vložke in pa preplete instrumentov. Nekoč sem slišal, da so basisti dirigenti v ansamblih ? nihče je ne gleda in opazi, mnogi jih imajo zgolj za nujno zlo, vendar pa se brez njihove prisotnosti ne zgodi nič omembe vrednega.

Robert Jukič seveda s to ploščo še ni rekel zadnje besede in lahko smo prepričani, da nam bo na tretjem projektu ponudil znova kaj drugačnega in zanimivega. V soboto, 3. julija pa ne spreglejte njegovega nastopa v ljubljanskih Križankah, kjer se bo v okviru 45. Jazz Festivala Ljubljana predstavil z oktetom.

Robert Jukič: Phases of one
(leto izdaje 2003, založba in distribucija RTV Slovenija Zložba kaset in plošč)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Robert Jukic - thumbnail

Robert Jukic