v rubriki glasba:
.. / / / 18.09.2002

ZZ Top na evropski turneji

Zekir i Zane Topčagić, emigranta iz bivše skupne države, sicer ustanovitelja legendarne skupine ZZ Top, ki živita in ustvarjata v Texasu bosta oktobra obiskala tudi Zagreb. V sklopu evropske turneje se bodo Ziziji ustavili v Domu sportova 21. oktobra letos.

Zizi Topi so pred turnejo v studiju, kjer pripravljajo novi album, na turneji, ki se bo začela 1. oktobra v Helsinkih na Finskem (Finland, Finland, Finland, the country where I quite want to be - Monty Python) in obiskali še 20 mest, med njimi, kot že rečeno, tudi Zagreb.

Billy Gibbons (prej Zekir), Dusty Hill (prej Zane) in bobnar brez brade, a z brado v priimku Frank Beard so se formirali dalnjega leta '70 v okolici Houstona, Texas. Ime so si našli iz imen Zekirja in Zaneta, ter odbili star priimek Topčagić na Top, v spomin na pravoslavne čase pa sta si Billy in Dusty pustila rasti dolge brade.

Po prvih dveh ploščah (First Album in Rio Grande Mud) se je ZZ-jem odprlo s tretjim albumom Tres Hombres, na katerem najdemo tudi legendarni La Grange in Beer Drinkers & Hell Raisers. Sledili so Fandango (s štikli kot so Mexican Blackbird, Tush, Blue Jean Blues), Tejas, Deguello (z legendarnima I'm Bad, I'm Nationwide, Cheap Sunglasses) in El Loco, ki je bil izdan že v osemdesetih.

Leta 1983 se je za ZZ Top začelo novo obdobje. Kitarskim rifom so se pridružili zvoki sintetizatorja in rodil se je Eliminator, plošča, ki je postregla s hiti kot so Sharp Dressed Man in Legs. Eliminatorju je sledila slogovno podobna plošča Afterburner, po petletni pavzi Recycler (My Head's In Mississippi), za njim pa v devetdesetih Antenna, Rhythmeen in XXX, ki niso prav posebej presenetile.

Prav presenetil pa ni tudi nastop ZZ Topov v Ljubljani pred nekaj leti, ko je razočaralo tako ozvočenje kot nastop skupine. Upajmo, da bo v Zagrebu bolje ...

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

ZZ Top - thumbnail

ZZ Top